La nivelul administraţiei de la Washington este tot mai evidentă iritarea şi nemulţumirea faţă de opţiunea premierului Silvio Berlusconi şi a companiei energetice italiene Eni de a se implica cu toate forţele în dezvoltarea împreună cu Rusia şi Gazprom a proiectului gazoductului South Stream, concluzionează luni o analiză publicată de cotidianul La Stampa.
Astfel, la Washington a fost primită cu stupoare vizita din urmă cu două săptămâni a lui Berlusconi la Ankara, pentru a conferi şi mai multă importanţă acordurilor semnate în privinţa South Stream de către premierii rus şi turc, Vladimir Putin şi respectiv, Recep Erdogan. "Interesul Italiei ar trebui să fie diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, în timp ce în acest mod se accentuează dependenţa faţă de Moscova", a declarat pentru corespondentul La Stampa la Washington un diplomat american de la Departamentul de Stat, bine informat asupra dosarului gazoductelor concurente South Stream şi Nabucco, dar care a ales să îşi păstreze anonimatul.
De asemenea, un alt diplomat american afirmă că "este de neînţeles la Washington de ce Eni face lobby pentru Gazprom în Europa promovând South Stream, un gazoduct care nu va face decât să transforme Italia într-o nouă Ucraină, total dependentă de gazele Moscovei".
Iar dacă diplomaţii americani preferă să îşi păstreze anonimatul, la nivelul conducerii marilor companii americane din domeniul energetic este exprimată deschis nemulţumirea faţă de politica pro-moscovită a lui Berlusconi, deşi Roma are şi alternativa de a fi aprovizionată cu gaze prin Nabucco, proiectul susţinut de Washington şi Bruxelles.
Edward Morse, directorul executiv al Louis Capital Markets, declară că "este surprinzător cum Italia joacă cu ruşii la numai câteva săptămâni după îmbrăţişările lui Berlusconi cu preşedintele Barack Obama de la Summit-ul G8 de la Aquila" având în vedere că atât Nabucco, cât şi South Stream, sunt două proiecte aflate în prezent în faza teoretică, a tratativelor pentru implementarea lor.
Totodată, specialiştilor companiilor energetice americane nu le-a scăpat faptul că în discursul susţinut de vicepremierul rus Igor Sechin pe 5 iunie, la Sankt Petersburg, despre priorităţile energetice ale Rusiei, acesta nu a menţionat decât numele unui singur personaj străin: Paolo Scaroni, administratorul delegat al Eni.
Nemulţumirea conducerilor companiilor americane faţă de trecerea italienilor în barca ruşilor, la fel ca şi Germania care va beneficia în 2013 de gazele furnizate prin North Stream, este evidentă având în vedere că planurile Moscovei şi în privinţa South Stream devin tot mai concrete. La momentul concretizării atât a North Stream, cât şi South Stream, nivelul de dependenţă a pieţei europene de gazele ruseşti va creşte la 33% faţă de 28% la momentul actual, în ciuda eforturilor Washingtonului de a vedea ţările europene cât mai puţin legate de Rusia.
Mai ales că dependenţa energetică a ţărilor europene de Rusia este considerată la Washington un pericol pentru soliditatea NATO. Iar la Washington circulă şi suspiciunea că premierul Silvio Berlusconi "ar putea avea interese personale în creşterea legăturilor energetice ale Italiei cu Rusia", se arată în analiza La Stampa.
Pe de altă parte, reprezentantul Eni, Paolo Scaroni, ar fi declarat cu ocazia semnării acordului de la Ankara prin care Turcia îşi dădea aprobarea pentru trecerea prin apele sale teritoriale din Marea Neagră a conductei construite de Gazprom şi Eni, că politica energetică pro-rusă a guvernului de la Roma nu este o noutate, fiind dusă şi de către fosta guvernare de centru-stânga a lui Romano Prodi, cel care la sfârşitul mandatului a primit de la Gazprom o ofertă de a deveni preşedintele South Stream AG, pe care a declinat-o însă.
Iar această politică a Romei nu este altceva decât cel mai indicat răspuns la actuala situaţie în care se află din punct de vedere energetic atât Europa, cât şi Italia, ţară care importă toate resursele energetice de care are nevoie, au arătat la Ankara atât Scaroni, cât şi Berlusconi, care au dat asigurări că SUA nu are de ce să fie deranjată de implicare decisivă a Italiei în South Stream.
În concluzie, La Stampa subliniază că "tensiunile dintre Italia şi Statele Unite pe temele energetice par a influenţa în mod clar mandatele noului ambasador al Romei la Washington, Giulio Terzi, şi al noului reprezentant al SUA în Peninsulă, David Thorne".
Sursa: Antena3
Citește pe Antena3.ro