x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acţiuni antipopulare la Chişinău

Acţiuni antipopulare la Chişinău

de Vitalie Calugareanu    |    29 Feb 2008   •   00:00

În timp ce autorităţile române îşi cheamă acasă cetăţenii care muncesc în străinătate, la Chişinău lucrurile se pare că stau exact invers. Guvernul comunist de acolo a anunţat că intenţionează să economisească aproximativ 13 milioane de euro, disponibilizând zece mii de bugetari în următorii trei ani.

GUVERNUL FACE ŞI DESFACE



În timp ce autorităţile române îşi cheamă acasă cetăţenii care muncesc în străinătate, la Chişinău lucrurile se pare că stau exact invers. Guvernul comunist de acolo a anunţat că intenţionează să economisească aproximativ 13 milioane de euro, disponibilizând zece mii de bugetari în următorii trei ani.
Administraţia comunistă de la Chişinău nu pare deloc deranjată de exodul moldovenilor. Din cauza lipsei cadrelor didactice, în majoritatea şcolilor de la sate elevii claselor a X-a şi a XI-a sunt rugaţi de directorii şcolilor să predea lecţii, ca pe timpul războiului, elevilor din clasele primare. Recent, Guvernul comunist a decis să mai disponibilizeze în următorii trei ani încă 5.300 de dascăli, 1.000 de agricultori şi poliţişti şi 700 de funcţionari publici. Experţii spun că iniţial o parte dintre aceştia vor completa rândul celor 70.000 de şomeri care există (oficial) în Republica Moldova în prezent. Aceiaşi experţi se tem că şomerii vor căuta modalităţi de emigrare. Şi asta în timp ce zilele trecute Executivul de la Chişinău se prefăcea îngrijorat de scăderea, la aproape jumătate, a numărului populaţiei active din Republica Moldova. Deşi e cinică, realitatea pare a fi însă în totală contradicţie cu îngrijorarea afişată de autorităţile moldovene care încearcă să atenueze efectele proastei guvernări cu bani trimişi acasă de moldovenii care muncesc la negru în străinătate. Şi pentru că cei mai puţin rezistenţi la sărăcie au fugit din Moldova în primii ani de guvernare comunistă, numărul emigranţilor moldoveni începuse să scadă în ultimii doi ani, lucru ce, se pare, a pus pe jar autorităţile de la Chişinău, care îşi bazează programul de guvernare, nu pe reforme macroeconomice, ci pe transferurile de valută de la cei care muncesc în străinătate.

 

Numai în 2007 remitenţele oficiale şi neoficiale de la moldovenii din străinătate au depăşit 1,3 miliarde de dolari, cifră care excede valoarea unui buget public naţional al Republicii Moldova, precum şi valoarea tuturor investiţiilor străine efectuate în Republica Moldova de la proclamarea independenţei.

 

ŞOMERII FUG PESTE HOTARE. Potrivit economiştilor, în lipsa unei alternative, efectul disponibilizărilor masive operate de Guvern nu poate fi altul decât apariţia unui nou val de emigranţi moldoveni şi nu este exclus că anume acesta şi este scopul ascuns al acţiunilor Guvernului moldovean, pe care se pare că nu-l interesează câtuşi de puţin soarta tineretului.
Conform datelor neoficiale, peste 10.000 de copii din Republica Moldova au rămas fără părinţi, pentru că aceştia sunt plecaţi la muncă în străinătate. Pentru aceşti copii şcoala este singura sursă de educaţie. Ce se va întâmpla de acum încolo cu ei? Autorităţile moldovene nu par deloc preocupate de această întrebare şi consideră uman să economisească bani trimiţând în şomaj nişte dascăli cu un venit lunar între 30 şi 50 de euro. (Vitalie Călugăreanu, Chişinău)

×
Subiecte în articol: externe chisinau