Cetăţenii americani sunt spionaţi fără să ştie, susţin senatorii americani Ron Wyden şi Martin Heinrich. Mai mult, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi-ar fi făcut un obicei din a supraveghea în secret, fără mandat, propria populaţie.
Colectarea datelor guvernamentale este un subiect controversat în SUA. În 2013, un program secret al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) care implica supravegherea telefoanelor şi conexiunilor online civile a fost dezvăluit publicului de Edward Snowden, un angajat al CIA.
Cunoscut sub numele de Prism, a fost ulterior declarat ilegal de către un tribunal american. Aproximativ 90% dintre cei monitorizaţi erau americani obişnuiţi urmăriţi colectiv de NSA pentru a descoperi pe altcineva.
CIA şi NSA au atribuţii de supraveghere externă, iar spionajul intern este interzis de carta CIA din 1947, relatează BBC.
Oficialii de rang înalt au negat până au fost puşi în faţa probelor evidente şi chiar au minţit sub jurământul că ar fi colectat cu bună ştiinţă astfel de date.
CIA a publicat joi un raport desecretizat asupra unuia dintre programe, dar a refuzat să-l declasifice pe celălalt, invocând necesitatea de a proteja „metodele sensibile şi sursele operaţionale”.
„CIA se angajează să respecte transparenţa în concordanţă cu obligaţia noastră de a proteja sursele şi metodele de informaţii. Agenţia tratează foarte serios obligaţia de a respecta confidenţialitatea şi libertăţile civile ale cetăţenilor americane”, a declarat Kristi Scott, purtătorul de cuvânt al agenţiei pe probleme confidenţialitate şi libertăţi civile.
Într-o scrisoare adresată oficialilor de informaţii, cei doi senatori democraţi au cerut desecretizarea detaliilor programului.
(sursa: Mediafax)