x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Neînțelegeri Rusia-ONU. Acuzații DURE între Serghei Lavrov și Antonio Guterres

Neînțelegeri Rusia-ONU. Acuzații DURE între Serghei Lavrov și Antonio Guterres

26 Apr 2022   •   16:37
Neînțelegeri Rusia-ONU. Acuzații DURE între Serghei Lavrov și Antonio Guterres
Sursa foto: Hepta

Întâlnirea dintre secretarul general ONU, Antonio Guterres, și șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, s-a terminat în termeni duri, după ce oficialul rus a acuzat ONU că nu a intervenit în urma încălcărilor acordurilor de la Minsk de către Ucraina în regiunea Donbas.

Serghei Lavrov a reclamat în fața lui Guterres că ONU nu a intervenit după încălcarea acordurilor de la Minsk de către Ucraina. În replică, Antonio Guerres a spus că „nu există trupe ucrainene în Rusia”, realitatea fiind inversă.

„Există un lucru care este adevărat și evident, și pe care niciun argument nu îl poate schimba: Nu avem trupe ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, dar avem trupe rusești pe teritoriul Ucrainei”, a spus Guerres, potrivit Sky News.

Reprezentantul ONU spune că înțelege faptul că Rusia are „multe nemulțumiri”, dar există „un număr mare de mecanisme prin care pot fi abordate nemulțumirile”.

El a negat acuzația lui Lavrov potrivit căreia ONU încearcă să „șteargă regulile de bază” ale Cartei, afirmând că „respectă și se supune în întregime tuturor rezoluțiilor Adunării Generale și ale Consiliului de Securitate”.

În ceea ce privește permisiunea civililor pentru părăsire a orașului-port Mariupol, Lavrov a sugerat că discuțiile cu Ucraina nu vor avea loc.

Kievul a solicitat anterior o rundă specială de discuții pentru a salva viețile civililor blocați în orașul asediat. 

Întrebat despre perspectiva discuțiilor, Lavrov a considerând că este vorba de un „gest teatral” din partea Ucrainei și că „probabil că au vrut o altă scenă sfâșietoare”.

„Dacă vorbim despre atitudini serioase de lucru în cadrul discuțiilor, ar fi bine ca ei să răspundă cât mai curând posibil la propunerile noastre”, a precizat acesta, afirmând că Volodimir Zelenski a ignorat ultimele propuneri ale Rusiei.

Totodată, el a mai spus că SUA exercită presiuni asupra unor state din Cosiliul de Securitate să voteze o rezoluție împotriva Rusiei, apelând la șantaje, printre care măsuri pe care le-ar lua împotriva unor cetățeni ai acestor țări care studiază pe teritoriul Statelor Unite. 

×