x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ""Adio"" Boris Elţan - Politician controversat şi ""personaj colorat""

""Adio"" Boris Elţan - Politician controversat şi ""personaj colorat""

de George Daniel Ripa    |    25 Apr 2007   •   00:00
""Adio"" Boris Elţan - Politician controversat şi ""personaj colorat""

Moştenirea pe care a lăsat-o Boris Elţan este pe măsura vieţii sale tumultuoase, vicioase şi controversate. Rusia de astăzi este imaginea in oglindă a celui care a invins comunismul, nu insă şi moştenirea lui.

"Astăzi mă adresez vouă, pentru ultima dată, in calitate de preşedinte al Rusiei. Am luat o decizie. Am studiat indelung această problemă. Astăzi, in ultima zi a secolului al XX-lea, am decis să mă retrag din funcţia de preşedinte", anunţa Boris Elţan la 31 decembrie 1999. Declaraţia lui marca sfarşitul unei ere in istoria Rusiei. Elţan a fost omul care a făcut legătura intre reformele indrăzneţe ale preşedintelui Mihail Gorbaciov, ce au pus Rusia in poziţia de partener inferior al SUA, şi "noua Rusie", mult mai ofensivă in planul relaţiilor internaţionale, a lui Vladimir Putin.

La sfarşitul celui de-al doilea mandat, Boris s-a recunoscut invins, cerandu-şi scuze poporului rus pentru dezamăgirile provocate. Marele cadou pe care Boris Elţan l-a oferit poporului rus a fost insă să il salveze in 1996 de posibilitatea ca la Kremlin să ajungă extremistul Ghenadi Ziuganov. "Vreau să vă cer iertare pentru că foarte multe dintre speranţele noastre nu au devenit realitate, pentru că ceea ce am crezut că va fi foarte uşor s-a dovedit a fi al naibii de greu", declara in urmă cu opt ani Boris Elţan. Elţan a personificat speranţele şi aspiraţiile anilor '90, insă tot el a fost cel care a personalizat eşecurile şi dezamăgirile acestei decade.

AMBIŢIOS. Cariera timpurie a lui Boris Elţan ar fi fost cu siguranţă pe placul marilor teoreticieni ai marxismului. Elţan s-a născut intr-o familie săracă, in oraşul Ekaterinburg, şi s-a instruit la Universitatea Politehnică din Urali. In anul in care Stalin murea, in 1953, Elţan a inceput să lucreze in construcţii. A intrat in PCUS in 1961, an in care Iuri Gagarin era cel mai cunoscut cetăţean rus in străinătate. Incet, dar sigur, Elţan a urcat toate trepetele carierei politice locale. In 1985, anul in care Mihail Gorbaciov se muta la Kremlin, Elţan, un politician aproape necunoscutin străinătate, se muta la Moscova, unde intra direct in CC al Partidului Comunist. Foarte repede, Elţan intră in cercul restrans al Kremlinului, devine secretar al Comitetului PC din Moscova, iar marea "victorie" este intrarea cu drepturi depline in Biroul Politic (Politburo). Totuşi, la primele semne ale Perestroioka, Elţan s-a rupt aproape total de mentorul său de la Kremlin. Conflictul Elţan - Gorbaciov a culminat in 1991, cand, la 21 august, Elţan l-a indepărtat de la putere pe Gorbi, pentru a urca pentru opt ani tronul de la Kremlin. Marea dezamăgire a mandatului său răman insă războiul din Cecenia şi privatizările dezastruoase, ce au dus la naşterea oligarhilor ruşi.

GAFE. Boris Elţan nu a reuşit să se acomodeze cu protocolul intalnirilor la nivel inalt. Criticii au găsit vinovatul in inclinaţiile sale bahice. "Marele moment" al preşedintelui rus rămane incidentul din Irlanda, cand premierul şi intreaga suită locală, prezentă pe covorul roşu, l-au aşteptat timp de cateva ore pe Elţan să coboare din avion. Se pare că preşedintele rus nu a mai aşteptat pană să ajungă acasă şi s-a grăbit să guste din whisky-ul primit cadou de la americani. Elţan a făcut insă şi compromisuri. In timpul campaniei electorale din 1996, el a dansat rock, la cererea expresă a consilierilor săi americani. A caştigat al doilea mandat, iar difuzarea imaginilor cu Elţan dansand pe scenă, alături de tinere in fuste scurte, reprezintă probabil cel mai inalt omagiu adus celui ce a condus Rusia timp de opt ani.


CRITIC
"Am sentimente atat de negative pentru el, din cauză că, in pofida tuturor aspectelor urate ale URSS, ceea ce a făcut şi mai ales privatizările le-a făcut intr-un mod inegalabil, chiar criminal"
Dmitri Ulianov
20 de ani, student

ADMIRATOR
"Cred că lumea incă n-a apreciat la justa valoare rolul pe care Elţan l-a jucat in dizolvarea URSS. Cred că nici măcar el nu işi dădea seama ce personaj important a fost pentru Europa. Lui ii datorează Polonia şi Europa forma lor actuală. Nu pot să nu-mi iau adio de la el, ca de la toţi oamenii importanţi ai sfarşitului secolului XX"
Lech Walesa
fost preşedinte al Poloniei

INDIFERENŢI
Televiziunile din Rusia nu au făcut o tragedie din moartea preşedintelui Boris Elţan. Timp de 16 minute, principalele canale de televiziune nu au anunţat decesul primului preşedinte al Rusiei după destrămarea URSS. Nici unul dintre ele nu şi-a intrerupt emisiunile sau telenovelele ca să informeze publicul despre tragicul eveniment. Mai mult decat atat, in timp ce importantele televiziuni ale lumii, printre care BBC şi CNN, relatau, deja, biografia preşedintelui rus, primul canal rusesc işi continua pauza de publicitate. De abia la ora 19:00, adică la o oră şi jumătate după anunţul oficial, Televiziunea Naţională a dat primul reportaj profesional despre tragicul eveniment: date biografice ale preşedintelui, principalele sale realizări politice şi cateva comentarii ale unor politicieni ruşi.
Primul care a dat declaraţii despre ceea ce a reprezentat Boris Elţan pentru istoria Rusiei a fost Viktor Cernomardin, fost prim-ministru al Rusiei şi actual ambasador al acestei ţări in Ucraina. (Anna Borca)

CEREMONIAL
Trupul neansufleţit al fostului lider de la Kremlin a fost depus la catedrala unde vor avea loc ceremoniile funerare, iar publicul a avut ocazia să-şi prezinte un ultim omagiu. Potrivit agenţiei Reuters, preluată de Mediafax, şeful de cabinet al lui Vladimir Putin a fost desemnat, prin decret prezidenţial, să administreze pregătirile pentru funeralii, la care sunt invitaţi "lideri din mai multe state". Boris Elţan va fi inmormantat in cursul acestei zile in Cimitirul Novodevişie din Moscova, unde sunt inhumaţi şi fostul lider sovietic Nikita Hruşciov, generalul Alexander Lebed, implicat şi el in evenimentele din 1991, şi compozitorul Dimitri Şostakovici.
×
Subiecte în articol: externe elţan boris boris elţan el boris el