x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Adjunctul ambasadorului Israelului în SUA, suspendat şi cercetat disciplinar

Adjunctul ambasadorului Israelului în SUA, suspendat şi cercetat disciplinar

de Marina Constantinoiu    |    05 Oct 2011   •   11:37

Adjunctul ambasadorului Israelului in Statele Unite, Dan Arbel, a fost suspendat din functie, fiind banuit de scurgere de informatii, potrivit Jerusalem Post, care precizeaza ca acesta va fi cercetat disciplinar.

Potrivit publicatiei, in 2009, inainte de a fi trimis la Washington, Dan Arbel ar fi furnizat informatii "sensibile" unui jurnalist de la publicatia Haaretz. Arbel este unul dintre diplomatii de cariera foarte cunoscuti si respectati. In decembrie 2009, ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a anuntat suspendarea unui alt oficial. Potrivit Jerusalem Post, adjunctul ministrului pentru Afaceri Strategice, Alon Bar, a fost suspendat fiind suspectat de scurgere de informatii confidentiale, informatii care la acea vreme "au creat tensiuni" cu Statele Unite.

Zece luni mai tarziu, oficialul a fost numit emisar pentru Spania, dupa ce, in cadrul unei anchete disciplinare realizate de o Comisie a Serviciului Civil si de Shin Beth (Agentia israeliana de Securitate), a fost declarat nevinovat, noteaza Jerusalim Post. Investigatia a continuat, dar nu s-a gasit nicio legatura cu Arbel.

Directorul general al Ministerului de Externe a trimis marti o circulara, in care se preciza ca un angajat cu rang inalt al ministerului a fost suspendat temporar din functie, pentru a li se permite Serviciului Civil si Shin Beth-ului sa investigheze.

×