x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proces după ce un examen de admitere la facultate s-a încheiat cu 90 de secunde mai devreme

Proces după ce un examen de admitere la facultate s-a încheiat cu 90 de secunde mai devreme

de Redacția Jurnalul    |    20 Dec 2023   •   18:00
Proces după ce un examen de admitere la facultate s-a încheiat cu 90 de secunde mai devreme
Sursa foto: Kuzma/Getty Images/iStockphoto

Zeci de tineri sud-coreeni au dat în judecată guvernul pentru că examenul de admitere la facultate s-a încheiat cu 90 de secunde mai devreme decât era programat. Ei cer câte 20 de milioane de woni (15.400 de dolari), costul unui an de studiu pentru a susține din nou examenul.

Faimosul test de admitere la facultate din această țară, cunoscut sub numele de Suneung, este un maraton de opt ore, cu probe succesive la mai multe materii. Suneung este unul dintre cele mai grele examene din lume, iar miza este foarte mare, relatează BBC.

În timpul examenului se iau o serie de măsuri pentru a-i ajuta pe studenți să se concentreze, cum ar fi închiderea spațiului aerian al țării și întârzierea deschiderii bursei.

Rezultatele examenului din acest an au fost publicate pe 8 decembrie.

Procesul a fost intentat de cel puțin 39 de elevi deoarece clopoțelul a sunat mai devreme la un centru de testare din Seul, în timpul orei de coreeană, prima materie a examenului.

Unii studenți au protestat imediat, dar spun că supraveghetorii le-au luat retras totuși lucrările. Profesorii au recunoscut greșeala înainte de începerea următoarei sesiuni și le-au restituit lucrările timp de un minut și jumătate, însă candidații nu au avut voie să modifice niciun răspuns existent.

Elevii au spus că au fost atât de supărați încât nu s-au putut concentra pe restul examenului, relatează agenția de știri Yonhap. Unii ar fi renunțat și s-au întors acasă.

Avocatul lor, Kim Woo-suk, a declarat presei locale că autoritățile nu și-au cerut scuze.

Nu este prima dată când elevii intentează proces din cauza unui clopoțel care a sunat prea devreme. În aprilie, un tribunal din Seul a acordat 7 milioane de woni (5.250 de dolari) studenților care au susținut că au fost dezavantajați la examenul Suneung 2021 deoarece clopoțelul a sunat cu aproximativ două minute mai devreme.

Iar prețul poate fi și mai mare în alte țări. În 2012, un bărbat din China a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru că a sunat clopoțelul cu patru minute și 48 de secunde mai devreme în timpul examenului național de admitere la facultate la o școală din provincia Hunan.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: admitere proces