x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O adolescentă islandeză şi-a câştigat dreptul de a avea un nume. Până acum era cunoscută drept "fata"

O adolescentă islandeză şi-a câştigat dreptul de a avea un nume. Până acum era cunoscută drept "fata"

31 Ian 2013   •   19:29
O adolescentă islandeză şi-a câştigat dreptul de a avea un nume. Până acum era cunoscută drept "fata"

O adolescentă de 15 ani din Islanda a câştigat în instanţă dreptul de a purta numele pe care i l-a dat mama ei la naştere, adică Blaer, aceasta fiind numită în actele oficiale, până acum, "fata".

Blaer înseamnă în limba islandeză "briză" însă statul islandez are reguli foarte stricte în privinţa numelor. Numele Blaer a fost respins de autorităţi, atunci când a fost propus de mamă, pentru că s-a considerat că nu este suficient de feminin.

La fel ca în Germania sau Danemarca, în Islanda regulile privind numele pe care o persoană le poate primi sunt foarte rigide.

Nume precum Carolina sau Christa, de exemplu, foarte populare în nordul Europei, nu sunt acceptate, deoarece litera "C" nu se regăseşte în alfabetul islandez. De asemenea, numele nu pot fi unisex.

Mama lui Blaer, Bjork Eidsdottir, spune că nu a avut idee, când a botezat-o pe fiica sa, că acest nume ar putea fi interzis. În Islanda există 1.853 de nume care pot fi acordate unei femei, nu şi unui bărbat. 

×
Subiecte în articol: bler nume islanda islanda