x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Adrian Năstase explică riscul escaladării războiului din Israel: "Va fi foarte greu de rezolvat acest conflict"

Adrian Năstase explică riscul escaladării războiului din Israel: "Va fi foarte greu de rezolvat acest conflict"

de Redacția Jurnalul    |    30 Oct 2023   •   12:30
Adrian Năstase explică riscul escaladării războiului din Israel: "Va fi foarte greu de rezolvat acest conflict"

Fost premier și șef al diplomației române, Adrian Năstase explică riscul escaladării războiului din Israel.

"În esență, ceea ce era conflictul inițial Hamas - Israel, s-a extins în Orientul Mijlociu, Europa și America într-o formă sau alta. Cred că trebuie să ne întrebăm daca problema care trebuie rezolvată este problema Hamas sau problema palestiniană. 

Problema Hamas poate fi rezolvată cu armele, iar problema palestiniană nu a fost rezolvată de 75 de ani și nu poate fi rezolvată decât politic, iar cel ce este mai grav este că problema palestiniană și-a schimbat natura, era de natură politică și a devenit una islamică condusă de Hamas. 

Problema unui risc de conflict mai larg ne arată o fragilitate extraordinară. Vorbim despre o acțiune teroristă colectivă a Hamas, nu are altă natură. Hamas a reușit să repună pe agenda internațională problema palestiniană. 

Apare un sentiment general de solidaritate cu palestinienii, în special pe partea de sud. Apare o împărțire a lumii  pe baza acestei teme. Vom asista la o refacere a ordinii mondiale, dar nu se știe dacă pe cale pașnică sau militară. 

Într-o cameră plină cu gaz, dacă cineva aprinde o brichetă, lucrurile scapă de sub control. În momentul da față, Orientul Mijlociu este sub o foarte mare presiune și este suficient ca o rachetă trasă de Hezbollah să ajungă să explodeze la Tel Aviv. 

Va fi foarte greu de reluat un dialog și de creat condițiile politice pentru a se ajunge la coexistența acestor două state", a explicat Adrian Năstase, la antena3CNN

Adrian Năstase - Israel

×
Subiecte în articol: Israel razboi hamas palestina adrian nastase