x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afganistan / Masacru făcut de aviaţia americană

Afganistan / Masacru făcut de aviaţia americană

17 Mai 2009   •   00:00

Bombardamentul efectuat în 3 mai de aviaţia americană în vestul Afganistanului a ucis 140 de civili, dintre care 93 erau copii, a anunţat Ministerul afgan al Apărării citat de Mediafax.



Acesta este cel mai încărcat bilanţ al victimelor pentru o singură serie de lovituri aeriene de la declanşarea intervenţiei forţelor americane în Afganistan în săptămânile care au urmat atentatelor din 11 septembrie 2001 în SUA.

Guvernul afgan a indemnizat rudele victimelor cu câte 2.000 de dolari pentru persoanele omorâte şi 1.000 de dolari pentru fiecare dintre cei 25 de răniţi, precizează documentul. Bombardamentele au avut loc la cererea militarilor americani şi afgani, aflaţi sub focul talibanilor.

Armata americană estimează că bilanţul este mai puţin ridicat decât afirmă autorităţile afgane, dar recunoaşte că nu este în măsură să avanseze o cifră, victimele fiind înhumate rapid.

Washingtonul îi acuză pe talibanii că pun în pericol pe civili în mod deliberat şi estimează că unele dintre numele de pe listă sunt false. În plus, armata americană crede că mai multe victime erau de fapt combatanţi islamişti şi că unii dintre civili au fost ucişi de grenadele acestora.

Două anchete militare americane sunt în curs de desfăşurare cu privire la acest subiect. Una dintre ele a fost cerută imediat după bombardament de comandamentul militar aliat în Afganistan, iar a doua - recentă - de Comandamentul central american, care supervizează conflictele în Irak şi Afganistan.

×
Subiecte în articol: externe