x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Agent FBI dispărut în Iran, în costum ca la Guantanamo

Agent FBI dispărut în Iran, în costum ca la Guantanamo

09 Ian 2013   •   20:56

Familia fostului agent FBI Robert Levinson care a dispărut în Iran, unde plecase în misiune, a difuzat primele fotografii de la dispariţia sa, în care bărbatul apare în costum portocaliu precum cele ale suspecţilor de terorism aflaţi în detenţie la baza de la Guantanamo, scrie The Guardian. Publicaţia britanică precizează că fotografiile cu Levinson i-au fost furnizate familiei fostului agent FBI de către un detectiv particular, la începutul anului 2011, indirect însă, printr-un e-mail anonim, însă aceasta le-a dat publicităţii abia acum pentru a înlesni operaţiunile de căutare. Asemenea tehnici de furnizare de informaţii indică implicarea unor spioni profesionişti, au dezvăluit, sub anonimat, surse oficiale citate de AP.

Levinson era expert în crima organizată rusă şi plecase în Iran pentru a investiga un caz de trafic cu ţigări, în Insula Kish, în 2007, unde fusese văzut ultima oară înainte de a fi dat dispărut. Înregistrarea video şi fotografiile furnizate de către detectivul particular arată că Levinson ar fi fost răpit de terorişti, însă americanii cred acum că Iranul ar fi implicat în răpirea fostului agent FBI, scrie AP. În aceste imagini, Levinson apare cu părul grizonant şi cu o barbă lungă, neîngrijită, îmbrăcat într-un costum portocaliu specific celor purtate de suspecţii de terorism deţinuţi la închisoarea de la Guantanamo.

30 de ani în serviciul SUA
În fiecare fotografie, Levinson arată diferite mesaje scrise: “Sunt aici, la Guantanamo” este unul dintre acestea. “Ştiţi unde este?”, scrie în alt mesaj sau “Acesta este rezultatul a 30 de ani în serviciul SUA”.

În martie 2011, secretarul de Stat Hilary Clinton spunea că Levinson ar fi putut ajunge în mâinile unei organizaţii teroriste din Pakistan sau Afganistan sau oricum, undeva în sudul Asiei. Clinton a făcut aceste declaraţii în speranţa că va îndupleca Teheranul să ajute Washingtonul să îşi recupereze agentul răpit. Americanii din Afganistan au dat de urma telefonului mobil de la care s-au trimis imaginile, dar persoana respectivă nu avea nimic de-a face cu acestea. FBI a oferit în martie 2011 o recompensă de 1 milion de dolari pentru informaţii care ar duce la găsirea lui Levinson. (S.S)

×
Subiecte în articol: Robert Levinson iran sua