x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Agentul neurotoxic folosit împotriva lui Serghei Skripal era lichid

Agentul neurotoxic folosit împotriva lui Serghei Skripal era lichid

17 Apr 2018   •   16:55
Agentul neurotoxic folosit împotriva lui Serghei Skripal era lichid

Agentul neurotoxic folosit pentru otrăvirea lui Serghei Skripalşi a fiicei sale, Iulia, în Salisbury, a fost folosit în formă lichidă, potrivit Departamentului pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (Defra), scrie The Guardian.

A fost folosită o cantitate foarte mică de agent neurotoxic în atac, iar cea mai mare concentraţie a fost găsită la casa lui Skripal. Operaţiunile de decontaminare a zonelor din Salisbury afectate de agentul neurotoxic au început, dar vor dura luni şi va fi nevoie de aproape 200 de membrii ai forţelor armate.

Nouă zone au fost identificate până acum, potrivit Defra. Acestea includ părţi din centrul comercial Maltings, unde fostul spion şi fiica sa s-au prăbuşit, restaurantul Zizzi şi pubul Mill, pe care le-au vizitat în acea zi. De asemenea, casa ofiţerului rănit în incident, Nick Bailey, va avea nevoie de decontaminare.

Poliţia a anunţat anterior că se bănuieşte că cei doi au fost otrăviţi la uşa din faţă a casei lor din Salisbury, acolo unde a fost găsită cea mai mare concentraţie de agent neurotoxic.

Informaţiile clasificate dezvăluite săptămâna trecută afirmă că Rusia a testat dacă mânerele uşilor pot fi folosite pentru a transporta agenţi neurotoxici.

Munca de decontaminare a fiecărei zone va include un proces de testare, înlăturare a obiectelor contaminate, curăţare chimică şi retestare. Zonele nu vor pute fi folosite de oameni până nu se vor obţine rezultatele testelor, iar guvernul va acorda aprobare pentru utilizarea acestora.

×