x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe AIEA inspectează centrala nucleară avariată de la Fukushima

AIEA inspectează centrala nucleară avariată de la Fukushima

15 Apr 2013   •   09:46
AIEA inspectează centrala nucleară avariată de la Fukushima

O misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) a început luni o inspecţie axată în principal pe lucrările în curs la centrala nucleară avariată de la Fukushima din Japonia, pentru a face o evaluare a situaţiei la faţa locului şi a procesului de demontare, transmite AFP.

Echipa formată din 12 persoane /cuprinzând şi experţi externi/ s-a întâlnit cu reprezentanţi ai guvernului japonez şi ai operatorului Tokyo Electric Power (Tepco) la Tokyo, înainte de a merge miercuri la complexul atomic ce a avut serios de suferit de pe urma seismului urmat de tsunami care a lovit Japonia la 11 martie 2011.

Aceşti specialişti internaţionali au venit în Japonia la solicitarea autorităţilor nipone. Este vorba despre cea de-a treia misiune de acest tip de la catastrofă.

'După o săptămână de discuţii, sper că vom avea noi informaţii pentru a ne putea formula evaluarea şi a transmite comentarii guvernului japonez', a declarat pentru jurnalişti Juan Carlos Lentijo, şeful misiunii. Echipa AIEA urmează să trimită un raport guvernului şi celor de la Tepco la 22 aprilie, au precizat mai mulţi responsabili.

Această inspecţie are loc în contextul în care centrala se confruntă cu o serie de probleme de mai multe săptămâni, din cauza unor întreruperi accidentale de electricitate, pene de echipamente provizorii sau, mai nou, scurgeri de apă radioactivă.

Echipa AIEA va studia în principal procesul de demontare a instalaţiilor, dar îşi va orienta atenţia şi asupra măsurilor luate de Tepco pentru a rezolva aceste nereguli în serie, potrivit unui responsabil din cadrul guvernului nipon. Situaţia de la centrala Fukushima este considerată ca fiind stabilizată din decembrie 2011, dar complexul rămâne foarte vulnerabil, mai ales în eventualitatea unui nou seism sau tsunami.

×