x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al-Qaeda critică gruparea Statul Islamic pentru practica decapitărilor

Al-Qaeda critică gruparea Statul Islamic pentru practica decapitărilor

16 Sep 2014   •   13:41
Al-Qaeda critică gruparea Statul Islamic pentru practica decapitărilor

Un important lider afiliat organizaţiei teroriste al-Qaeda a făcut apel la gruparea Statul Islamic să-l elibereze pe britanicul Alan Henning, un voluntar care a fost răpit şi despre care membrii grupării islamiste spun că urmează să fie decapitat. Informaţia vine în contextul în care experţii în terorism spun că al-Qaeda a devenit tot mai critică în ce priveşte metodele Statului Islamic.

Alan Henning, un şofer de taxi, s-a oferit voluntar, anul trecut, pentru a ajuta refugiaţii sirieni din oraşul Al-Dana, lucrând ca şofer şi transportând în zonă echipamente medicale. Henning, de 47 de ani, care era singurul non-musulman dintre voluntarii convoiului umanitar din Al-Dana, a fost răpit de gruparea Statul Islamic, anul trecut, pe 26 decembrie.

Această acţiune a nemulţumit comandantul local al grupării Jabahat al-Nursa, afiliată la al-Qaeda. Comandantul a negociat atunci cu membrii Statului Islamic, afirmând că acţiunile lor sunt "greşite potrivit legii islamice" şi sunt "lipsite de pragmatism".

Informaţia a fost confirmată de un producător de film care l-a intervievat pe comandant după negocierile pe care acesta le-a purtat cu Statul Islamic.

Bilal Abdul Kareem, realizator de documentare cu cetăţenie americană, care adună mărturii din zonele controlate de conflict, spune că "toate grupările influente", inclusiv al-Qaeda, au făcut apeluri repetate la Statul Islamic să înceteze practica decapitărilor, avertizând că aceste metode vor avea un impact negativ.

"La patru zile după după ce Henning a fost răpit, emirul (comandantul local n.r.) a mers la Al-Dana şi le-a zis celor din Statul Islamic: "Ce faceţi este greşit. Nu aveţi nicio justificare, nu trebuia să-l răpiţi. Faptul că nu e musulman nu e un motiv să-l capturaţi", a relatat Bilal Abdul Kareem.

"Am vorbit cu emirul imediat după negocieri. Iniţial părea încrezător că Henning va fi eliberat, pentru că aşa promiseseră cei din Statul Islamic. Însă Henning a fost scos din închisoarea din Al-Dana şi nimeni nu a mai auzit nimic de el", a povestit Bilal Abdul Kareem.

Profesorul Peter Neumann, directorul Centrului Internaţional pentru Studiul Radicalismului, spune că al-Qaeda a devenit tot mai critică la adresa Statului Islamic.

"Al-Qaeda a criticat mult metodele Statului Islamic în ultimele luni, pentru că înţelege felul în care acest comportament va fi perceput în Occident. Deşi ideologiile ambelor grupări sunt similare, al-Qaeda acţionează mult mai strategic. De exemplu, al-Qaeda nu se opune decapitărilor, dar realizează că a le face în stilul celor din Statul Islamic nu are sens, pentru că o astfel de tactică duce la pierderea multor simpatizanţi", spune profesorul.

Doctorul Afzal Ashraf, care are un doctorat în ideologiile teroriste, spune că al-Qaeda se teme că metodele excesive ale Statului Islamic vor îndepărta recruţii.

"Uciderea unor ostatici nevinovaţi, precum şi ultimele ameninţări făcute la adresa lui Alan Henning, arată lipsa de strategie a Statului Islamic. Tactica este absurdă, iar al-Qaeda realizează că un astfel de comportament va duce la îndepărtarea potenţialilor recruţi", spune Asharaf.

Bilal Abdul Kareem, care a vorbit cu martorii care au asistat la răpirea lui Alan Henning, a relatat mai pe larg pe blogul personal argumentele Statului Islamic pentru răpirea acestuia, precum şi opiniile contrare ale altor grupări sau ale celorlalţi voluntari.

"Statul Islamic a spus că britanicul este suspect de spionaj. Musulmanii din convoiul umanitar au cerut dovezi, deoarece această acuzaţie li s-a părut ridicolă. Cei din Statul Islamic au spus că nu este credibil ca un creştin să vină în Siria, în acel moment, decât în calitate de spion. Comandantul celor din Statul Islamic a scos apoi paşaportul lui Henning, arătând cipul instalat acolo şi susţinând că acesta constituie o dovadă a faptului că dispozitivul este folosit pentru ca britanicul să fie localizat de serviciile secrete", scrie Bilal Abdul Kareem.

Acesta a relatat că argumentul potrivit căruia toate paşapoartele britanice au cipuri nu i-a convins pe cei din Statul Islamic.

Bilal Abdul Kareem a povestit că Statul Islamic a primit cereri de la alte grupări care acţionau în zonă pentru a-l elibera pe voluntar, însă organizaţia islamistă a insistat că Henning nu va fi eliberat decât în schimbul unor prizonieri reţinuţi în Marea Britanie.

"Ceilalţi musulmani au argumentat că o astfel de acţiune nu ar fi conformă cu legea islamică. Unul dintre voluntari le-a spus că Henning s-a dovedit foarte util în ajutorarea refugiaţilor sirieni, iar răpirea şi încarcerarea lui ar îngreuna eforturile umanitare. Comandantul celor din Statul Islamic a replicat: Nu ne trebuie convoaie umanitare, îl avem pe Allah", a relatat Bilal Abdul Kareem.

×