x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al-Qaeda si razbunarea impotriva est-europenilor

Al-Qaeda si razbunarea impotriva est-europenilor

de Anca Aldea    |    30 Noi 2005   •   00:00
Al-Qaeda si razbunarea impotriva est-europenilor

Scandalul neelucidat al inchisorilor secrete pe care Agentia Centrala de Informatii (CIA) le-a infiintat in Europa, pentru a scapa de rigorile legii din SUA, capata noi dimensiuni.

Un expert german in terorism, Rolf Tophoven, director al Institutului de Cercetare asupra Terorismului si Politicilor de Securitate, lanseaza o ipoteza alarmanta. El sustine ca reteaua lui Ossama ben Laden, Al-Qaeda, s-ar putea razbuna pe tarile care gazduiesc astfel de centre de detentie secrete. "Daca vom descoperi inchisori secrete ale CIA in unele tari, ar trebui sa fim pregatiti pentru eventuala producere a unor atacuri teroriste in aceste state", declara expertul.

Amenintari vin si din partea Bruxellesului, care a anuntat in urma cu doua zile, prin vocea comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, ca statele membre UE care gazduiesc aceste inchisori sunt pasibile de aspre sanctiuni politice.

DUALITATE. In presa europeana, dezvaluirile legate de avioanele-fantoma pe care CIA le "flutura" pe cerul european nu contenesc. Cotidianul britanic Financial Times avertizeaza asupra prapastiei dintre UE si Statele Unite. Ziarul citeaza, in context, declaratia extrem de dura a lui Frattini, potrivit careia exista un contrast intre mesajul de democratizare pe care il transmit public SUA si folosirea tehnicilor speciale de interogare in strainatate. "Nu poti sa vorbesti despre tortura in cursul diminetii, iar dupa-amiaza sa indemni la democratizare", a spus Frattini.

In contraraspuns, cotidianul american New Yorker scria ieri ca "europenii nu scapa nici o ocazie de a-si afisa superioritatea morala cand in joc se afla si americanii, mai ales americanii condusi de presedintele George W. Bush".

MAI ASTEPTATI! Pe de alta parte, Uniunea Europeana a transmis Washingtonului ingrijorarile sale la adresa existentei acestor centre de detentie si a escalelor facute de avioanele fantoma pe diferite aeroporturi de pe continent si a cerut Administratiei americane sa ofere clarificari. Cu o intarziere de aproape o luna, Casa Alba a transmis ieri europenilor un raspuns sec si incomplet. "Statele Unite vor raspunde pe cat de sincer, pe atat de complet", a anuntat ieri Departamentul de Stat intr-un comunicat citat de agentia bulgara Novinite.

Lamuririle sunt asteptate din partea secretarului american de Stat, Condolleezza Rice, care urmeaza sa efectueze in Europa un scurt turneu diplomatic, dar este putin probabil ca SUA vor lua in curand o pozitie in acest caz.

GAMBIT LA ADERARE? Pana cand seful diplomatiei americane va clarifica problema, tot mai multi analisti avertizeaza Romania si Bulgaria, tari in curs de aderare la Uniunea Europeana, ca risca sa-si pateze reputatia. Joachim Krause, profesor de relatii internationale la Universitatea Kiel din Germania, a declarat pentru Deutsche Welle ca acuzatiile potrivit carora Bulgaria gazduieste o inchisoare secreta ar putea duce la amanarea aderarii. "Aceste idei politice sunt deseori folosite ca un instrument politic, menit sa afecteze SUA. Este posibil ca acest instrument sa actioneze pentru a limita extinderea Uniunii Europene", a spus profesorul citat de agentia Novinite.

ZBORURI
Avioane inchisoare ale CIA au facut cel putin 55 de escale in Canada, in ultimii cinci ani. Potrivit ziarului canadian La Presse, au fost folosite 13 avioane. Acestea au facut escale pe zece aeroporturi canadiene, in drumul lor spre SUA sau Europa. Opt dintre ele s-au oprit in aceeasi perioada si la baza SUA de la Guantanamo, din Cuba, unde se afla prizonieri al-qaedani, sau la Camp Peary din statul Virginia.
FILM
In Europa circula un film documentar - "Masacrul afgan: Convoiul mortii", care vorbeste despre tratamentul inuman la care a fost supus un grup de prizonieri talibani capturati de trupele SUA in Afganistan. Potrivit site-ului Al Jazeera, ei au fost transportati catre o inchisoare din nordul tarii in containere etanse. Cei care au cerut o gura de aer au fost impuscati mortal, iar altii au fost privati de apa timp de patru zile.
×
Subiecte în articol: externe