x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al-Qaida ameninţă Marea Britanie - video

Al-Qaida ameninţă Marea Britanie - video

26 Ian 2009   •   00:00

Reţeaua al-Qaida a postat o înregistrare video pe site-ul YouTube, în care susţinători înarmaţi ai lui Osama ben Laden sunt filmaţi în timpul unui antrenament, într-o regiune deşertică, îmbrăcaţi complet în negru, trăgând cu arma asupra drapelului Marii Britanii, relatează Sky News, citată de Mediafax.



Clipul video mai arată drapelul Statelor Unite şi pe cel al Israelului, găurite de gloanţe, în timp ce protagoniştii îşi descarcă armele în direcţia acestora.

Două persoane, eliberate din închisoarea americană de la Guantanamo, apar în imagini, care au fost postate, de asemenea, pe alte site-uri jihadiste. Abu Hareth Muhammad al Oufi este filmat în timp ce îşi manifestă ura faţă de Occident, agitând o armă automată şi ameninţând cu o grenadă. Fostul deţinut Abu Sufyan al Azdi al Shahri apare în imagini stând, alături de alte două persoane, în faţa unui steag al unei organizaţii teroriste, Statul Islamic al Irakului, simbol al reţelei teroriste al-Qaida în Irak.

"Prin Allah, închisoarea ne-a întărit credinţa în principiile pentru care am luptat, pentru care am pornit războiul sfânt şi pentru care am fost încarceraţi", afirmă acesta. Cei doi au fost promovaţi în ierarhia al-Qaida, afirmă experţi americani contra terorismului. Departamentul de Apărare al Statelor Unite estimează că aproximativ 60 dintre foştii deţinuţi de la Guantanamo - peste 10 la sută dintre cei 520 care au fost eliberaţi până în prezent - s-au întors să lupte împotriva Occidentului.

Analişti din domeniul securităţii sunt de părere că acest ultim clip video arată că Marea Britanie este ţinta răzbunării faţă de ofensiva de trei săptămâni a Israelului în Fâşia Gaza. Ei sunt de părere că acesta demonstrează că Marea Britanie este, alături de Statele Unite şi Israel, plasată în fruntea listei ţintelor al-Qaida. Preşedintele Barack Obama a semnat un ordin executiv de închidere a centrului de detenţie de la Baza Navală a Statelor Unite de la Guantanamo, în Cuba, unde se află în jur de 245 de prizonieri. Organizaţiile neguvernamentale pentru drepturile omului susţin că detenţia pe termen nedeterminat a suspecţilor de terorism, fără formularea de acuzaţii, nu poate fi justificată. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe