x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alarmă în Rusia: Alcoolul face ravagii în perioada sărbătorilor de iarnă

Alarmă în Rusia: Alcoolul face ravagii în perioada sărbătorilor de iarnă

12 Dec 2009   •   00:00

În fiecare an, în Rusia, în perioada sărbătorilor de Anul Nou şi de Crăciun, se înregistrează o creştere a numărului de decese din cauza consumului ridicat de alcool, iar în acest an, având în vedere că ruşii vor avea 10 zile libere, se aşteaptă ca vodca şi alte băuturi alcoolice să facă multe victime, scrie vineri gazeta.ru.



Potrivit specialiştilor ruşi, în zilele de 5, 6 şi 7 ianuarie /înainte şi în ziua Crăciunului, sărbătorit în Rusia la 7 ianuarie, pe stil vechi/ se înregistrează o creştere a cazurilor de psihoză alcoolică. "Dintre cei care vor muri /în timpul sărbătorilor din acest an/ de comă alcoolică, cei mai mulţi vor fi bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 54 de ani", a prezis profesorul Aleksandr Nemţov, de la Institutul de psihiatrie din Moscova, în cadrul unei conferinţe de presă consacrate problemelor politicii alcoolice în Rusia.

Profesorul rus a criticat guvernul rus, afirmând că declaraţiile sale despre acţiunile pentru combaterea alcoolismului au rămas numai vorbe goale, în timp ce campania antialcoolică din 1985 a salvat, potrivit lui, un milion de vieţi omeneşti. Aleksandr Nemţov a atras atenţia în continuare asupra faptului că un factor important în creşterea mortalităţii în rândul bărbaţilor ruşi îl reprezintă nu atât cantităţile mari de alcool consumate deodată, cât băuturile de vodcă şi spirt contrafăcute.

În august a.c., preşedintele rus Dmitri Medvedev declara că măsurile luate în ultimii ani de către statul rus în vederea scăderii consumului de alcool în Rusia nu au schimbat cu nimic situaţia, calificând rezultatul ca fiind "nul". "Alcoolismul în ţara noastră este un flagel naţional", atrăgea atenţia şeful statului rus, amintind de statisticile Ministerului rus al Sănătăţii şi Dezvoltării Sociale, potrivit cărora peste 18 litri de alcool pur sunt consumaţi pe an pe cap de locuitor în Rusia. "Puteţi să transformaţi această cantitate în sticle de vodcă. Cred că vi se taie respiraţia!", lansa Medvedev la acea vreme, amintind că acest volum depăşeşte de două ori şi mai bine nivelul de consum de alcool considerat periculos pentru viaţa şi sănătatea omului de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Potrivit unui raport oficial publicat în iunie, arată Agerpres, abuzul de băuturi alcoolice ucide o jumătate de milion de persoane în fiecare an în Rusia, ducând la scăderea speranţei de viaţă, inferioară celei din ţări sărace precum Bangladesh sau Honduras.

×
Subiecte în articol: externe