x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri anticipate în Bulgaria. 350.000 de buletine de vot false, descoperite într-o tipografie

Alegeri anticipate în Bulgaria. 350.000 de buletine de vot false, descoperite într-o tipografie

12 Mai 2013   •   09:54
Alegeri anticipate în Bulgaria. 350.000 de buletine de vot false, descoperite într-o tipografie

Duminică, la ora 7, s-au deschis secţiile de vot în Bulgaria, unde au loc alegeri legislative anticipate. Cu cateva ore înainte de scrutin a izbucnit un uriaş scandal, 350.000 de buletine de vot false fiind descoperite într-o tipografie deţinută de un membru al partidului fostului premier Boiko Borisov, partid aflat de altfel în fruntea sondajelor de opinie.

 
Proprietarul ei a negat că ar fi vorba de buletine de vot destinate unor fraude electorale, însă scandalul nu face decât să scadă şi mai mult încrederea oamenilor în politicienii de la Sofia.
 
Alegerile anticipate au fost convocate de preşedintele ţării după demisia guvernului condus de Boiko Borisov, în luna februarie. 
 
În ciuda dezamăgirii generale, liderii partidelor cu cele mai mari şanse, GERB şi Partidul Socialist, fac acum tot posibilul să atragă voturi pe ultima sută de metri.
 
"Dacă obţinem un al doilea mandat, vom construi autostrada Hemus. Până acum am muncit la autostrăzile Maritsa, Trakia, Ljulin şi Strunia. Depinde de voi să decideţi", a declarat Boiko Borisov, liderul GERB.
 
"Schimbarea nu va avea loc din senin, nu va avea loc într-o zi sau în trei luni, dar noi garantăm că vom depune toate eforturile, ne vom dedica timpul şi energia noastră pentru a realiza această schimbare, pentru a elibera Bulgaria", a promis și Serghei Stanişev, liderul Partidului Socialist din Bulgaria.
 
Serghei Stanişev este şi el în mijlocul unui scandal. Lider al socialiştilor europeni, el a fost acuzat de un apropiat al lui Boiko Borisov, fostul ministru, Ţvetan Ţvetanov că a dat mită pentru a ajunge în această funcţie. Serghei Stanişev a declarat că-l va da în judecată pe politician. 
 
Momentan, partidul lui Boiko Borisov este favoritul sondajelor. GERB este cotat cu 24 la sută din opţiunile de vot, urmat la mică diferenţă de Partidul Socialist, cu 23,6 procente.
 
Pe locul trei în intenţiile de vot este partidul minorităţii turce, creditat cu 11 procente, urmat de Attaka, formaţiunea ultranaţionalistă care a câştigat popularitate în ultimele luni, după ce a promis că va majora salariile şi pensiile şi va naţionaliza întreprinderile.
 
Este posibil însă ca niciun partid să nu obţină o majoritate suficientă pentru a forma un guvern stabil. în aceste condiţii, ar urma o nouă criză politică la Sofia, care va duce la organizarea de noi alegeri, cel mai probabil la toamnă.

×