x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri anticipate în Franța. Nicolas Sarkozy avertizează că țara ar putea fi cuprinsă de haos

Alegeri anticipate în Franța. Nicolas Sarkozy avertizează că țara ar putea fi cuprinsă de haos

de Redacția Jurnalul    |    16 Iun 2024   •   15:40
Alegeri anticipate în Franța. Nicolas Sarkozy avertizează că țara ar putea fi cuprinsă de haos
Sursa foto: Hepta

Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, avertizează că Franța ar putea fi cuprinsă de haos după alegerile anticipate. El a criticat decizia actualului președinte de a convoca alegeri anticipate. Haosul ar putea fi provocat de extrema dreaptă care este favorită la alegeri.

Acesta a avertizat duminică că decizia neașteptată a președintelui Emmanuel Macron de a dizolva Adunarea Națională și de a convoca alegeri legislative anticipate ar putea să provoace haos în Franța, potrivit Reuters. Sarkozy, care rămâne o figură politică importantă în Franța, a declarat că dacă scenariul se va confirma, țara va ieși cu greu din haos, anunță Journal du Dimanche.

„A da cuvântul poporului francez pentru a justifica dizolvarea este un argument curios deoarece tocmai asta au făcut peste 25 de milioane de francezi la urne. Riscul este mare să-și confirme furia, mai degrabă decât să o inverseze”, a explicat Sarkozy.

Un sondaj publicat sâmbătă pare să confirme temerile lui Sarkozy. Acesta a arătat că RN ar putea câștiga primul tur al alegerilor parlamentare cu 33% din voturi, înaintea alianței partidelor de stânga, cu 25% și a alianței lui Macron care are 20%. Tot sâmbătă, zeci de mii de francezi au organizat marșuri în marile orașe ale Franței pentru a protesta față de ascensiunea extremei dreapta.

Președintele Emmanuel Macron Macron a convocat alegerile după ce alianța sa de centru a fost învinsă în alegerile europarlamentare de partidul de extremă dreaptă Adunarea Națională (RN), condus de Marine Le Pen. Alegerile anticipate se vor desfășura în două tururi, pe 30 iunie și 7 iulie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×