x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri dominate de populism în Italia

Alegeri dominate de populism în Italia

de Şerban Mihăilă    |    05 Mar 2018   •   09:09
Alegeri dominate de populism în Italia

Aproximativ 50,7 milioane de italieni erau așteptați, ieri, în alegerile legislative cu rezultatul cel mai greu de anticipat din istoria țării. Partidele de extremă dreapta și formațiunile populiste au dominat campania electorală și sondajele de opinie, într-un scrutin în care era anticipată o victorie a alianței de centru-dreapta a fostului premier, Silvio Berlusconi. Perspectiva unui rezultat neconcludent, în urma căruia nu ar putea fi format un guvern funcțional, este un coșmar nu doar pentru Italia, ci și pentru UE. 

 

Tensiunile fără precedent, izbucnite în ultimele săptămâni între activiștii de extremă dreapta și cei antifasciști, au marcat extrem de sugestiv atmosfera unei campanii sumbre, dominată de îngrijorarea față de creșterea alarmantă a numărului de imigranți și o economie neperformantă. „Această campanie electorală a fost una murdară (…) Mulți italieni sunt sarcastici în privința promisiunilor electorale făcute de numeroasele partide care s-au luat la harță și, totodată, sunt dezorientați asupra deznodământului alegerilor”, avea să caracterizeze toată această perioadă un italian cu drept de vot, intervievat de AFP. „Clasa mijlocie nu mai există, cei săraci sunt și mai săraci, bogații devin mai bogați, iar justiția socială a dispărut”, a adăugat el. Potrivit sondajelor realizate chiar înaintea alegerilor, formaţiunea antisistem „Mişcarea 5 Stele” era creditată cu prima poziție în scrutinul din 4 martie, fiindu-i atribuite peste 26-28% din intenţiile de vot, urmată de „Partidul Democrat” (centru-stânga), cu peste 21-22%. Cu toate acestea, foarte probabil, o coaliţie formată din partidul „Forza Italia” (centru-dreapta, condus de fostul premier Berlusconi, 16-18%) şi din formaţiunea radicală „Liga Nordului” (extremă-dreapta, 13-15%) va încerca să formeze viitorul guvern al Italiei. De altfel, fostul șef al executivului de la Roma s-a declarat încrezător că formaţiunea sa, „Forza Italia”, va putea alcătui o coaliţie guvernamentală cu formaţiuni de dreapta şi extremă-dreapta după scrutin, deși majoritatea observatorilor politici anticipau intrarea într-un impas generat de scorurile apropiate ce ar putea fi obținute de „Mişcarea 5 Stele” și conglomeratul imaginat de Berlusconi, care va arunca țara într-o criză fără precedent. Conform noii legislații electorale, orice grupare ar avea nevoie de cel puțin 40 de procente pentru a impune o majoritate în cele două camere ale Parlamentului.  

Uniunea Europeană este alarmată

În vârstă de 81 de ani, miliardarul Berlusconi nu poate deţine din nou, deocamdată, funcţia de premier, deoarece are o condamnare prin care i se interzice acest lucru. El a evocat însă posibilitatea desemnării pentru funcţia de prim-ministru a lui Antonio Tajani, actualul preşedinte al Parlamentului European. Matteo Salvini, liderul „Ligii Nordului”, cel al cărui discurs antiimigrație și eurosceptic a inflamat alegerile, ar putea dori, însă, să numească el premierul. În campanie, Berlusconi și Salvini au promis expulzarea a 600.000 de imigranți. Între timp, la Bruxelles, într-un an extrem de important pentru mecanismele decizionale ale Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a avertizat că, la nivelul blocului comunitar, există riscul izbucnirii unei crize politice grave provocate de un eventual rezultat neconcludent al scrutinului din Italia.

 

Trebuie să ne pregătim de cel mai rău scenariu. Acesta ar fi ca Italia să nu poată avea un guvern funcțional”. Jean-Claude Juncker

 

×