x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri in Turcia :razboi, terorism , imigranti, puterea lui Erdogan- mizele scrutinului

Alegeri in Turcia :razboi, terorism , imigranti, puterea lui Erdogan- mizele scrutinului

de Dan Constantin    |    01 Noi 2015   •   10:26
Alegeri in Turcia :razboi, terorism , imigranti, puterea lui Erdogan- mizele scrutinului

Turcia voteaza la 1 noiembrie din nou, dupa ce in iunie, rezultatul scrutinului parlamentar nu a decis o majoritate necesara guvernarii dorite de Erdogan, Presedintele, care conduce de facto tara din 2002.

Erdogan doreste o reforma constitutionala, pentru a instala o republica prezidentiala. Pentru aceasta este nevoie in parlament de doua treimi din voturi, ceea ce nu a reusit la alegerile din iunie. Acum , potrivit observatorilor politici, dorinta lui Erdogan este de a obtine o majoritate care sa permita formarea unui guvern monocolor, dupa ce in iunie a constatat un recul semnificativ,realizand un scor de doar 40,6 la suta din voturi.

Lupta politica impotriva PKK, partidul kurzilor, care au obtinut in iunie 13 procente, depasind bara de 10 la suta necesara intrarii in parlament, dar si apelul la unitate impotriva terorismului, care a lovit prin sangerosul atentat din 10 octombrie in Ankara sunt temele care au dominat mesajul puterii. Opozitia cere renuntarea la metodele antidemocratice , dar si clarificari in optiunea lupelor transfrontaliere din Siria si a pozitiei fata de milioanele de imigranti.

Se asteapta o prezenta masiva la votul de dunimica, apreciata la circa 90 la suta.

×