x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri palestiniene - Emotii pana in ultima clipa

Alegeri palestiniene - Emotii pana in ultima clipa

de Marina Constantinoiu    |    24 Ian 2006   •   00:00
Alegeri palestiniene - Emotii pana in ultima clipa

Maine sunt programate sa aiba loc, pentru a doua oara de la infiintarea Autoritatii Palestiniene, alegeri legislative in teritoriile palestiniene. Multi ar vrea amanarea sau chiar anularea lor.

Maine, zi istorica pentru palestinieni: pentru a doua oara de la crearea Autoritatii Palestiniene, ei au posibilitatea sa mearga la urne, pentru a-si desemna cei 132 de membri ai viitorului Parlament. Un scrutin dorit de SUA, dar care n-ar strica sa fie amanat, dupa opinia multora: membri Fatah, israelieni, chiar membri Hamas.

Dupa ezitari si amanari, dorite in special de vechea garda de la conducerea miscarii Fatah a fostului presedinte palestinian, Yasser Arafat, dar si de multi dintre politicienii israelieni, care vad in situatia actuala din tara (coma lui Sharon, alegerile anticipate din martie) o cumpana, alegerile palestiniene sunt asteptate cu emotie maine.

SEMNE DE INTREBARE. Chiar daca totul este planificat pentru desfasurarea in bune conditii a scrutinului (care a si inceput, prin votul de sambata si duminica al membrilor fortelor de securitate), scrutinul de maine este, pana in ultimul moment, sub semnul intrebarii. Gurile rele spun ca orice este posibil, pentru a se impiedica desfasurarea alegerilor sau a se anula rezultatul acestora. Interesati de o noua amanare ar fi multi: vechea garda din Fatah, oamenii care i-au fost alaturi lui Yasser Arafat, aratati de multe ori cu degetul de populatie pentru faptul ca nu sunt capabili sa aduca ordinea si prosperitatea in teritorii, ca sunt corupti si depasiti de timpuri, dar si unii membri ai miscarii Hamas, care candideaza pentru prima oara si are sanse mari de a obtine un numar impresionant de mandate in viitorul Consiliu Legislativ.

FIGURA NOUA. Gruparea radicala Hamas, care se pronunta pentru distrugerea statului Israel, pozeaza in salvator al poporului palestinian, promitand sa lupte contra anarhiei, coruptiei si saraciei, continuand, in acelasi timp, lupta armata contra Israelului. Totusi, e pentru prima oara cand ar putea avea cu adevarat puterea. Ce se va face cu ea? Cum ii va fi cand va avea de gestionat situatia din teritorii, unde somajul afecteaza un sfert din populatia activa?

OBSERVATORI. Sefa misiunii de observatori internationali, prezenti la alegeri (printre care si cinci diplomati romani), Veronica De Keyser, s-a declarat increzatoare in desfasurarea in liniste a acestor alegeri. Ea si-a exprimat ingrijorarea privind restrictiile de miscare impuse de Israel candidatilor palestinieni.

Facand referire, probabil, la arestarea unui candidat al Hamas, in Ierusalimul de Est, in timp ce-si facea campanie electorala, lucru neacceptat de Israel. Totusi, Israelul a autorizat desfasurarea votului in estul Ierusalimului, asa cum a permis si in 1996, la precedentele legislative palestiniene si in 2005, la alegerile pentru presedintele Autoritatii Palestiniene.

In plus, fortele israeliene au primit ordin de a se abtine de la orice operatiune in Cisiordania, incepand de ieri-dimineata si pana joi la miezul noptii (22:00 GMT), pentru a respecta legislativele palestiniene.

NOU LOOK
Miscarea Hamas si-a angajat consultant media, pe care l-a platit cu 180.000 de dolari, pentru a-i cosmetiza imaginea in randul americanilor si europenilor, sustine site-ul israelian Ynet! Intr-o miscare fara precedent, organizatia l-a anjagat pe dr. Nashat Aqtash, profesor de media la Universitatea Birzeit din Ramallah (Cisiordania). El a fost racolat pentru a convinge Vestul ca Hamas nu este o grupare religioasa fanatica, a carei singura placere este sa bombardeze si sa urasca evreii. O alta miscare inteligenta a Hamas a fost sa plaseze un candidat crestin pe listele pentru Consiliul Legislativ, pentru a demonstra ca miscarea este deschisa tuturor palestinienilor, indiferent de apartenenta religioasa.

FRATE, FRATE, DAR POLITICA E POLITICA...
IN FAMILIE. Nayef (dreapta) si Jibril, adversari la urne
Cel mare, Jibril, este unul dintre oamenii de baza ai Autoritatii Palestiniene si candidat din partea Fatah. Cel mic, Nayef, este in fruntea listei Hamas. Doi frati, doua orientari politice diferite. Care se vor confrunta in alegerile de maine, dar care s-au mai intersectat si in trecut, in plan politic. Nayef (47 de ani) n-a fost deloc menajat de fratele sau Jibril (52 de ani), care, pe vremea cand era sef al Securitatii preventive a Autoritatii Palestiniene, l-a arestat timp de 24 de ore, in cursul unei operatiuni comandate de Arafat, de contracarare a gruparilor islamiste care comit atentate antiisraeliene. Totusi, in particular, sunt frati buni si politica nu-i desparte decat in public. Sa vedem ce-or zice urnele!
×
Subiecte în articol: externe palestiniene hamas