x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri pentru Congres - Republicanii, la rascruce de vanturi

Alegeri pentru Congres - Republicanii, la rascruce de vanturi

de Delia Zahareanu    |    08 Noi 2006   •   00:00

Aproximativ 200 de milioane de alegatori americani urmau sa decida ieri soarta bataliei dintre republicani si democrati pentru suprematia in Legislativul federal. Adica cine ce fotolii ocupa si in ce Camera.

CAMPANIE. Mesajul trimis la unison alegatorilor de catre democrati si republicani a fost: "Votati!"

Pentru majoritate

Aproximativ 200 de milioane de alegatori americani urmau sa decida ieri soarta bataliei dintre republicani si democrati pentru suprematia in Legislativul federal. Adica cine ce fotolii ocupa si in ce Camera.

Camera Reprezentantilor: toate cele 435 de locuri puse la bataie pentru alegerile congresmenilor care s-au desfasurat ieri in Statele Unite. Senatul: 33 de fotolii care si-au asteptat fie fostii ocupanti reconfirmati in functie, fie noii stapani decisi prin vot. Guvernatori statali: 36 de posturi. Toate acestea urmau sa fie "lamurite" de cei peste 200 de milioane de votanti asteptati la urne. New Yorkul a dat trezirea ieri la ora 6:00 dimineata pentru scrutin (ora 13:00 a Romaniei), iar ultimele sectii de votare s-au inchis in aceasta dimineata, in frigul Alaskai, la ora 7:00, pe fus orar romanesc.

VOT. Cuplul prezidential american a votat ieri dupa-amiaza la 17:30, ora Romaniei, in decorul texan al cazarmei de pompieri din fieful familiei Bush de la Crawford, informeaza AFP. Pentru a castiga batalia pentru majoritatile din cele doua camere ale Congresului, democratii trebuie sa castige inca 15 locuri in Camera inferioara si sase in Senat, fara sa piarda nici unul din locurile pe care le detin in prezent in Legislativul federal. Din 1994, oponentii republicanilor n-au mai detinut majoritatea in Congres, iar batalia pentru suprematie este cu atat mai importanta cu cat alegerile partiale pot influenta dramatic echilibrul de forte din campania pentru prezidentialele lui 2008. Pentru guvernatori, miza este la fel de mare, stiut fiind faptul ca foarte multi dintre presedintii americani au detinut mandate la conducerea statelor din care proveneau, exemple edificatoare fiind Clinton si actualul presedinte.

DIFICULTATI. Intr-o analiza prezentata de Associated Press se arata ca alegerile partiale din Congres sunt "de-a dreptul toxice" pentru candidatii care au intrat in cursa pentru un nou mandat intr-una din Camerele Legislativului. Si asta, pentru ca electoratul este profund divizat de problemele razboiului din Irak sau de comportamentele "neortodoxe" ale mediului politic de la Washington. Democratii sunt astfel favorizati din start ca sustinatori ai unor politici opuse celor promovate de republicani in ultimul an.

×
Subiecte în articol: externe