x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schimbare radicală în Argentina. Un politician de extremă dreapta a câștigat alegerile prezidențiale

Schimbare radicală în Argentina. Un politician de extremă dreapta a câștigat alegerile prezidențiale

de Redacția Jurnalul    |    20 Noi 2023   •   11:30
Schimbare radicală în Argentina. Un politician de extremă dreapta a câștigat alegerile prezidențiale
Sursa foto: Hepta

Politicianul de extremă dreapta Javier Milei a câștigat alegerile prezidențiale din Argentina, potrivit rezultatelor provizorii. În turul doi al scrutinului, el l-a învins pe actualul ministru al Economiei din Argentina, Sergio Massa.

Rezultatele provizorii au arătat că Milei a obținut aproape 56% din voturi, față de 44% pentru Massa, cu aproape 90% din voturi numărate, potrivit BBC. Ulterior, Milei a ținut un discurs triumfător în fața susținătorilor săi din Buenos Aires.

„Astăzi începe reconstrucția Argentinei. Astăzi începe sfârșitul declinului Argentinei. Modelul de decadență a luat sfârșit. Nu mai există cale de întoarcere. Argentina se va întoarce la locul său în lume pe care nu ar fi trebuit să îl piardă niciodată. Vom lucra umăr la umăr cu toate națiunile din lumea liberă, pentru a contribui la construirea unei lumi mai bune”, a spus viitorul președinte al Argentinei.

Milei a fost felicitat de contracandidatul său, dar și de Donald Trump, cu care a fost frecvent comparat. „Make Argentina Great Again", a fost mesajul lui Trump.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, l-a felicitat pe Javier Milei pentru alegerea sa „și poporul argentinian pentru organizarea unor alegeri libere și corecte".

Liderii sud-americani au avut reacții diferite. Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a transmis un mesaj de felicitare pe ptaforma X.

„Urez noroc și succes noii conduceri. Argentina este o țară minunată și merită tot respectul nostru. Brazilia va fi întotdeauna disponibilă pentru a lucra împreună cu frații noștri argentinieni", a spus brazilianul.

În campania electorală, Milei a criticat public politicile lui Lula și l-a catalogat drept un „comunist furios". Președintele Columbiei, Gustavo Petro, a declarat că rezultatul alegerilor este „trist pentru America Latină". „Neoliberalismul nu poate răspunde problemelor actuale ale umanității", a transmis columbianul.

Președintele din Chile, Gabriel Boric, l-a felicita pe Milei pentru victoria din alegeri. „Urez succes poporului argentinian și știu că va avea întotdeauna respectul și sprijinul nostru", a comunicat Boric.

Libertarianul Javier Milei a devenit cunoscut în ultimul an și a avut o creștere spectaculoasă. În vârstă de 52 de ani, el este un exponent al furiei alegătorilor argentinieni față de inflația care ar putea atinge 200% în acest an.

Experții susțin că Milei va avea un impact uriaș asupra poziției țării în lume. În campania electorală, Javier Milei a criticat China, a spus că va „arde” banca centrală și că ar putea introduce dolarul american drept monedă oficială. De asemenea, a anunțat că vrea să privatizeze entitățile din sectorul public. El este împotriva avortului și anti-feminist.

Argentina care are a doua economie din America de Sud după Brazilia, se confruntă cu sărăcia și cu devalorizarea monedei, iar argentinienii dau vina pe politicieni pentru problemele economice.

Votul a fost urmărit în întreaga lume deoarece Argentina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, cel de-al patrulea producător de litiu metalic pentru baterii electrice și un jucător important pe piața petrolului și a gazelor de șist.

Țara este și cel mai mare debitor la Fondul Monetar Internațional (FMI), cu un program de împrumut de 44 de miliarde de dolari. De asemenea, Argentina are datorii internaționale uriașe.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alegeri argentina javier milei