EXTERNE
Pericolul unor atacuri teroriste nu a reusit sa-i descurajeze pe afgani, care s-au inghesuit sa voteze la primele alegeri prezidentiale din istoria tarii. Mai multi candidati sustin insa ca alegerile au fost fraudate.
IRINA CRISTEA
De la entuziasm general la criza politica. Asa ar putea fi rezumate alegerile prezidentiale din Afganistan, care au inceput sambata. Desi nu exista, deocamdata, estimari oficiale ale ratei de participare la urne, observatori citati de agentia France Presse apreciaza ca foarte multi dintre cei peste 10 milioane de alegatori s-au prezentat la vot, facand cozi imense in dreptul sectiilor de votare. Un alt castig important pentru democratia afgana este si numarul mare de femei (peste 40% din totalul votantilor) care au participat la alegeri, precum si faptul ca unul dintre pretendentii la postul de presedinte este o femeie.
CONTESTATII. La doar o zi de la deschiderea sectiilor de votare, scrutinul este deja contestat de mai multi contracandidati ai liderului interimar afgan, Hamid Karzai. Dintre cei 18 pretendenti la presedintia tarii, 15 cer intreruperea alegerilor si anularea rezultatelor de pana acum, pe motiv ca s-au comis fraude. "Am constatat ca unii oameni aveau mai multe carti de alegator si ca diversi indivizi faceau presiuni asupra electorilor sa-l voteze pe Hamid Karzai", a declarat unul dintre candidatii la presedintie, Abdul Satar Sirat.
"ALEGERI CORECTE". "Trebuie sa respectam dorinta poporului si sa recunoastem ca aceste alegeri au fost un succes", a replicat actualul lider de la Kabul, Hamid Karzai, care detine presedintia interimara de la sfarsitul anului 2001 si care este, clar, favoritul acestui scrutin. Pozitia sa a fost sustinuta de comisia electorala, de oficiali ai Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) si ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care au supervizat scrutinul si au spus ca, in ansamblu, alegerile au fost corecte.Citește pe Antena3.ro