x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALEGERI PREZIDENŢIALE ÎN SUA: Obama sau Romney? Peste 200 de milioane de americani îşi aleg azi preşedintele

ALEGERI PREZIDENŢIALE ÎN SUA: Obama sau Romney? Peste 200 de milioane de americani îşi aleg azi preşedintele

06 Noi 2012   •   08:39
ALEGERI PREZIDENŢIALE ÎN SUA: Obama sau Romney? Peste 200 de milioane de americani îşi aleg azi preşedintele
Sursa foto: STAN HONDA/AFP

Peste 200 de milioane de alegători americani sunt aşteptaţi, astăzi, la secţiile de vot în cadrul scrutinului prezidenţial din SUA în care se confruntă democratul Barack Obama, preşedintele în exerciţiu al ţării, şi republicanul Mitt Romney, informează France Presse.

Primele birouri de vot se vor deschide la ora locală 06:00 (ora 11:00 GMT) în unele state de pe coasta de est (Virginia, New York, New Jersey, New Hampshire etc.). Pe coasta occidentală, californienii vor începe să voteze la ora 15:00 GMT, potrivit Agerpres.

ÎNCHIDEREA BIROURILOR DE VOT

Primele birouri de vot din SUA se vor închide la ora locală 18:00 (ora 23:00 GMT), în unele state de pe coasta estică a SUA. Cea mai mare parte a birourilor din statul Florida se închid, marţi, la ora locală 19:00 (ora 24:00 GMT), iar majoritatea statelor de pe coasta de est se închid marţi la ora locală 20:00 (miercuri la ora 01:00 GMT) sau ora locală 21:00 (miercuri la ora 02:00 GMT).

Birourile de pe coasta de vest a SUA se închid miercuri la ora 04:00 GMT.

IMAGINI LIVE DIN SUA

 

AMERICANI DE PE COASTA DE EST AU VOTAT

Prin tradiţie, locuitorii unor sate din New Hampshire sunt primii care votează în ziua alegerilor. Dixville Notch, unde urnele s-au deschis chiar la miezul nopţii, după ora locală, se vor închide după ce toţi alegătorii, vreo 30 la număr, îşi vor exprima preferinţele.

Procesul de vot ar putea dura ceva mai mult decât până acum deoarece, potrivit unei noi legi, toţi alegătorii trebuie să prezinte un act de identitate cu fotografie.

Aceasta, deşi la Dixville Notch cu toţii se cunosc între ei de ani de zile. Rezultatele vor fi anunţate imediat după numărarea voturilor. Secţia de votare este instalată într-o ambianţă istorică, în holul unui hotel care funcţionează încă din secolul al nouăsprezecelea.

La viitoarele alegeri, localnicii vor fi, probabil, nevoiţi să schimbe locul secţiei, deoarece hotelul este închis şi urmează să fie supus unei ample renovări. Dixville Notch este în competiţie, pentru anunţarea primelor rezultate ale alegerilor, cu un alt sat din New Hampshire, Hart's Location, situat la 130 de kilometri. Aici, pe liste se află 36 de alegători.

Începând cu ora 22:00 GMT a zilei de marţi, canalele de televiziune americane vor putea începe să difuzeze rezultate ale sondajelor la ieşirea de la urne (exit-polls) cu privire la priorităţile electorilor şi structura electoratului prezent la vot. Aceste date statistice, primite de la 25.000 de operatori din toate statele SUA, vor ajuta canalele de televiziune să anunţe situaţia din fiecare stat la momentul închiderii birourilor de vot.

Sistemul de vot american


Conform Constituţiei SUA, câştigătorul alegerilor prezidenţiale este determinat nu de votul popular la nivel naţional, ci de competiţia stat cu stat, astfel că 11 state din cadrul SUA (precum Ohio, Florida, Virginia sau Colorado) unde nici republicanii, nici democraţii nu domină în mod clar vor face diferenţa în această cursă electorală.


Practic, Barack Obama şi Mitt Romney concurează pentru a obţine 270 de voturi electorale. Aceste voturi sunt repartizate celor 50 state pe baza unui mix între populaţie şi reprezentarea în Congres, ceea ce lasă deschisă posibilitatea repetării situaţiei din anul 2000, când republicanul George W. Bush a câştigat preşedinţia SUA cu un vot electoral majoritar, deşi candidatul democrat Al Gore a avut un mic avans în privinţa votului popular la nivel naţional.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, avansul preşedintelui în exerciţiu Barack Obama faţă de candidatul republican Mitt Romney este unul solid în 18 state ce reunesc 201 voturi electorale. Obama mai trebuie, aşadar, să obţină 69 de voturi electorale în 11 state-cheie, dar el dispune deja, dintre acestea, de un avans confortabil în Pennsylvania (20 de voturi electorale), Michigan (16 voturi) şi Wisconsin (10 voturi). El ar trebui, de exemplu, să câştige 18 voturi electorale în Ohio şi 6 în Iowa pentru a fi reales preşedinte, cu 271 de voturi electorale.

De partea cealaltă, pentru republicanul Mitt Romney drumul spre victorie pare mai dificil. El ar trebui să obţină voturile electorale în majoritatea celor 11 state-cheie. Conform ultimelor sondaje, Romney poate fi sigur de victorie în 24 de state reprezentând 191 de voturi electorale. Republicanul are deci nevoie de încă 79 de voturi electorale în cele 11 state indecise, ceea ce presupune o victorie în Ohio, în Florida şi în Virginia, care împreună adună 60 de voturi electorale, informează Agerpres.

Tot astăzi, alegătorii americani vor decide întreaga componenţă a Camerei Reprezentanţilor (435 de membri) şi 33 din cele 100 de mandate în Senat. Ultimele sondaje de opinie indicau faptul că republicanii îşi vor păstra majoritatea în Camera Reprezentanţilor. În Senat, democraţii ar urma să îşi apere majoritatea fragilă de 53 de locuri, dar rezultatul va depinde de evoluţiile din state ca Massaschusetts, Virginia, Indiana şi Missouri.

×