x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: un candidat s-a retras din cursa electorală cu trei zile înainte de alegerile prezidențiale

Turcia: un candidat s-a retras din cursa electorală cu trei zile înainte de alegerile prezidențiale

de Redacția Jurnalul    |    11 Mai 2023   •   22:30
Turcia: un candidat s-a retras din cursa electorală cu trei zile înainte de alegerile prezidențiale

Muharrem Ince, unul dintre cei patru candidați la alegerile prezidențiale din Turcia, s-a retras din cursa electorală cu trei zile înainte de scrutin. Mișcarea este surprinzătoare și ar putea influența rezultatul celor mai echilibrate alegeri prezidențiale din ultimii ani, potrivit BBC.

Retragerea lui Ince din cursă ar putea ajuta opoziția care încearcă să-l învingă pe președintele în exercițiu Recep Tayyip Erdogan.

„Îmi retrag candidatura", le-a spus Muharrem Ince reporterilor.

El a spus că imaginile sexuale false care au circulat pe rețele de socializare l-au convins să renunțe. Ince s-a plâns spunând că timp de 45 de zile a fost calomniat și linșat mediatic, iar autoritățile turce nu au reușit să îi protejeze reputația.

„Facturi false, videoclipuri false, fotografii false... au luat un videoclip de pe un site porno israelian și mi-au adăugat chipul acolo. Din nefericire, unii oameni din Turcia le-au împărtășit de dragul de a fi în așa-zisa opoziție", a spus el.

Totuși, Ince a recunoscut că nu a vrut să fie acuzat de alianța partidelor de opoziție că din cauza lui au fost pierdute alegerile. Decizia lui Ince de a se retrage îi oferă un mare impuls lui Kemal Kilicdaroglu, principalul rival al președintelui Erdogan, susțin specialiștii. Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, conduce o alianță de șase partide de opoziție, iar ultimele sondaje îi acordă 49% din voturi.

Chiar dacă Ince nu are foarte multe voturi, retragerea sa ar putea fi decisivă în confruntarea electorală. Erdogan conduce țara sa de peste 20 de ani, dar acum se confruntă cu cele mai echilibrate alegeri. Turcia are o rată a inflației de 44%, iar Erdogan a fost criticat pentru intervenția în urma cutremurelor din februarie.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: alegeri Turcia candidat