Italia se confruntă cu perspectiva unei perioade de instabilitate politică prelungită în urma unor alegeri legislative în care alegătorii au dat un vot de blam răsunător politicilor de austeritate, fără a exista prea multe speranţe ca vreun partid să obţină majoritatea parlamentară, relatează Financial Times.
Alegerile parlamentare din Italia nu au avut un rezultat clar, coaliţia de centru-stânga obţinând majoritatea în Camera Deputaţilor, în timp ce în Senat nu există o majoritate clară. Pe locul doi se clasează coaliţia de centru-dreapta, urmată de mişcarea populistă Cinci Stele, a fostului comic Beppe Grillo.
Formaţiunea antiestablishment Mişcarea 5 Stele (M5S), fondată cu doar trei ani în urmă de comediantul-blogger Beppe Grillo a obţinut cel mai mare număr de voturi pentru un partid singur şi devansând astfel cu câteva mii de voturi formaţiunea de centru-stânga Partidul Democrat (PD). Mişcarea 5 Stele a depăşit toate pronosticurile, devenind un actor incorturnabil al scenei politice italiene, de care va trebui să se ţină cont, relatează şi France Presse.
Surpriza
Cu peste un sfert dintre sufragii, Mişcarea 5 Stele a devenit a treia forţă după coaliţiile de dreapta şi de stânga. Italienii au fost împărţiţi însă între Grillo şi trupa sa de novici politici, coaliţia de centru-stânga a lui Pier Luigi Bersani şi alianţa de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi - amplificând astfel perspectiva de a organiza noi alegeri în termen de două luni.
În timp ce unii politicieni vehiculează deja ideea unui nou scrutin pentru a ieşi din impas, alţii şi-au exprimat temerile că organizarea de noi alegeri nu va face decât să ajute M5S să devină şi mai puternică.
Berlu face propuneri
Silvio Berlusconi, liderul coaliţiei de centru-dreapta din Italia, a sugerat că ar putea forma un Guvern cu forţele de centru-stânga, conduse de principalul său adversar, Pier Luigi Bersani, în contextul impasului politic rezultat după alegeri, scrie Corriere della Sera.
Fostul premier de centru-dreapta a exclus posibilitatea unui acord cu tehnocratul Mario Monti: "Prin aplicarea unor politici de austeritate, Monti a plasat Italia într-o situaţie periculoasă, pe o spirală negativă care a condus la creşterea datoriei externe şi la închiderea a o mie de locuri de muncă zilnic", a adăugat Berlusconi.
Jenă la Bruxelles
Rezultatele alegerilor italiene au provocat o jenă puternică la Bruxelles, relansând dezbaterea asupra politicilor de austeritate susţinute de Comisia Europeană, care afirmă că recepţionează “mesajul de îngrijorare al italienilor”, dar cere continuarea eforturilor bugetare. Prin urmare, după câteva luni de linişte, UE, zona euro în special, recad în incertitudine din cauza impasului politic din peninsulă.
Moneda unică nu îşi poate permite luxul ca a treia economie a zonei euro să intre în impas din cauza problemelor politice, după momentul de linişte instalat datorită măsurilor luate de tehnocratul Mario Monti.
Într-un scenariu în care noul Guvern va trebui să înfrunte o recesiune mai gravă decât cea prevăzută anul trecut, rezultatul urnelor va fi determinant pentru viitorul monedei unice. Singurul oficial european care a îndrăznit să spună cu voce tare ceea ce alţii doar gândeau a fost preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care a amintit de Berlusconi şi de politicile sale 'iresponsabile' şi de 'escapadele' personale care au adus Italia în pragul crizei. La Bruxelles lumea nici măcar nu ştie cum să-l abordeze pe Berlusconi, în cazul unei reîntoarceri la putere, după gafele comise când încă era un politician respectat; prin urmare incertitudinea este acum totală după ce mulţi lideri şi-au exprimat deschis dispreţul faţă de el.