x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegerile pentru noul Parlament European vor avea loc între 22 şi 25 mai 2014

Alegerile pentru noul Parlament European vor avea loc între 22 şi 25 mai 2014

de Marina Constantinoiu    |    12 Mar 2013   •   21:30
Alegerile pentru noul Parlament European vor avea loc între 22 şi 25 mai 2014

Viitoarele alegeri pentru reînnoirea Parlamentului European se vor desfăşura între 22 şi 25 mai 2014, potrivit unei propuneri adoptate marţi de reprezentanţii celor 27 de Guverne ale statelor membre UE, la încheierea unei reuniuni la Bruxelles, relatează AFP.
Până în prezent, alegerile erau prevăzute pentru 5-8 iunie 2014.

Condiţii optime pentru alegeri

Ambasadorii celor 27 de state membre au decis să devanseze data alegerilor pentru a asigura condiţii optime pentru alegeri şi pentru a întări astfel legitimitatea Parlamentului European, se arată într-un comunicat al UE.
Această decizie urmează să fie aprobată oficial în unanimitate de Guvernele europene, după o consultare a Parlamentului European.
Viitorul Parlament European va avea 751 de membri.

Mai puţini europarlamentari din 2014

Acum numără 754, iar numărul acestora va creşte la 766 începând cu 1 iulie, odată cu aderarea Croaţiei la UE. Dar în 2014 numărul aleşilor se va reduce cu 15, în detrimentul a 13 state, printre care şi Germania, care va renunţa la trei mandate, dar şi România, la unul.
Din 1979, Parlamentul este ales la fiecare cinci ani prin sufragiu universal direct. Sediul său este la Strasbourg, în estul Franţei, dar lucrările pe comisii se desfăşoară la Bruxelles.

Preşedinte ales

Comisia Europeană a recomandat ca viitorul preşedinte al Executivului bruxellez să fie desemnat la alegerile europene şi nu cooptat de liderii UE, cum este cazul acum. Acest lucru va determina grupurile politice din PE să-şi desemneze candidatul pentru acest post şi partidele politice naţionale să îşi afişeze în mod clar afilierea politică la nivel european”.

×
Subiecte în articol: parlament european