x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Serbiei dizolvă parlamentul și convoacă alegeri anticipate pe 17 decembrie

Președintele Serbiei dizolvă parlamentul și convoacă alegeri anticipate pe 17 decembrie

de Redacția Jurnalul    |    01 Noi 2023   •   21:00
Președintele Serbiei dizolvă parlamentul și convoacă alegeri anticipate pe 17 decembrie
Sursa foto: Hepta

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a dizolvat miercuri parlamentul și a convocat alegeri anticipate pentru 17 decembrie, cu scopul de a-și consolida autoritatea în timp ce încearcă să găsească o modalitate de a normaliza relațiile cu Kosovo, principala condiție prealabilă pentru aderarea la UE.

Alegerile parlamentare vor coincide cu voturile locale din 65 de municipalități, inclusiv din capitala Belgrad, scrie Reuters.

Experții spun că scrutinul și absența unui parlament funcțional îi vor permite lui Vucic să câștige timp și să amâne luarea unor decizii privind legăturile cu Kosovo, un stat independent și predominant albanez, pe care Serbia îl consideră în continuare ca fiind provincia sa sudică.

„Trăim într-o perioadă în care este necesar ca noi toți să fim uniți în lupta pentru interesele vitale ... ale Serbiei, în care vom fi supuși la numeroase presiuni, atât din cauza poziției noastre privind Kosovo, cât și din cauza altor probleme regionale și globale”, a declarat Vucic după semnarea decretului.

Ursula von der Leyen, președintele executivului UE, a declarat marți, în timpul unei vizite la Belgrad, că atât Serbia, cât și Kosovo trebuie să își intensifice eforturile de normalizare a relațiilor după cea mai recentă izbucnire a violențelor, dacă doresc să adere la blocul comunitar.

De asemenea, Serbia trebuie să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina, să elimine corupția și crima organizată, să reformeze economia, să îmbunătățească sistemul judiciar, climatul de afaceri și situația drepturilor omului.

Comentatorii spun că mișcarea lui Vucic are ca scop, de asemenea, consolidarea propriilor rânduri și reformarea Partidului Progresist Sârb (SNS), aflat la putere, a cărui popularitate a fost afectată după luni de proteste ale opoziției, în urma celor două împușcături în masă din luna mai.

Potrivit institutului de sondaje Stata, cu sediul la Belgrad, alianța condusă de SNS ar obține aproximativ 44% din voturi și va trebui să caute aliați pentru a forma o majoritate în parlamentul cu 250 de locuri.

Blocul de opoziție centrist Agaist The Violence, alcătuit din partide de stânga, verzi și centriști, este creditat cu 38%.

Partidele ultranaționaliste și pro-ruse ar urma să aibă împreună aproximativ 11% din voturi, a declarat Stata luna trecută.

Vucic, care anul trecut și-a asigurat al doilea mandat de cinci ani în funcție, a demisionat din funcția de șef al SNS în luna mai, dar încă exercită o influență considerabilă asupra politicilor partidului.

Partidele de opoziție și grupurile de apărare a drepturilor îl acuză pe Vucic, SNS și aliații săi de autocrație, oprimarea libertății presei, fraudă electorală, violență împotriva adversarilor politici, corupție și legături cu crima organizată. Vucic și aliații săi neagă acuzațiile.

După semnarea decretului, Vucic a declarat că este important pentru Serbia să „păstreze pacea, stabilitatea și coeziunea internă și (să) arate democrația”.

„Această campanie este o oportunitate de a prezenta diferite idei, programe, politici... , dar care nu trebuie să amenințe niciodată interesele vitale ale Serbiei”, a spus el.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Aleksandar Vucic