x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aleksandr Lukaşenko îl acuză pe Lech Kaczynski de producerea accidentului

Aleksandr Lukaşenko îl acuză pe Lech Kaczynski de producerea accidentului

de Sînziana Stancu    |    16 Apr 2010   •   00:00

Preşedintele Belarusului, singura ţară vecină cu Polonia care nu a decretat zi de doliu naţional după accidentul aerian de la Smolensk, a declarat că preşedintele polonez Lech Kaczynski este răspunzător de producerea tragediei.

"Ştim cine este responsabil pentru asta. Vinovat sau nevinovat, tu (preşedintele) eşti persoana aflată la conducere, tu eşti responsabil", a afirmat Lukaşenko, la postul Belsat. "De aceeea, a spune că pilotul este de vină este incorect", a adăugat el.

Lukaşenko a amintit zborul pe care Kaczynski l-a făcut către Tbilisi, în timpul războiului ruso-georgian din 2008, când a insistat, în pofida recomandărilor piloţilor, ca avionul să aterizeze în Georgia, în timp ce spaţiul aerian nu putea fi garantat ca fiind sigur. "Aceea a fost o lecţie importantă pentru mine", a spus Lukaşenko.

Preşedintele belarus şi-a exprimat totuşi regretul în urma prăbuşirii avionului, sâmbăta trecută, accident în care "au murit preşedintele şi oficialii unei ţări prietene".

Lukaşenko a fost acuzat de hărţuirea organizaţiilor minorităţilor poloneze din spaţiul fostei Uniuni Sovietice, înainte de alegerile din acest an. El nu va participa duminică la funeraliile preşedintelui polonez Lech Kaczynski şi ale soţiei sale, Maria. În locul lui va  liderul Camerei Superioare a Parlamentului, Boris Batura.

×
Subiecte în articol: externe