x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aleksandr Lukașenko și fiul său, Viktor, pe lista neagră a persoanelor sancționate de Uniunea Europeană. Veniturile lor au fost blocate în UE

Aleksandr Lukașenko și fiul său, Viktor, pe lista neagră a persoanelor sancționate de Uniunea Europeană. Veniturile lor au fost blocate în UE

06 Noi 2020   •   17:56
Aleksandr Lukașenko și fiul său, Viktor, pe lista neagră a persoanelor sancționate de Uniunea Europeană. Veniturile lor au fost blocate în UE
Sursa foto: Hepta

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, fiul său Viktor și alți 13 demnitari responsabili pentru reprimarea manifestațiilor din Belarus su fost adăugați pe lista neagră a persoanelor sancționate de Uniunea Europeană, potrivit AFP.

Statele membre și-au dat vineri acordul, iar lista actualizată a fost publicată în Jurnalul oficial al UE.

Lukașenko nu s-a aflat inițial pe lista inițiată de 40 de oficialități belaruse vizate de interdicții de călătorie și înghețarea activelor, însă UE susține că refuzul său de a lua în cconsiderarea organizarea de noi alegeri în Belarus nu lasă alte opțiuni.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe, care a avut loc luni, 2 noiembrie, că România solicită încă din august ca mai multe persoane să fie incluse pe lista sancțiunilor, inclusiv Lukașenko.

Măsurile intrate în vigoare vineri permit blocarea veniturilor lui Aleksandr Lukaşenko şi ale fiului său în Uniunea Europeană. Potrivite site-ului EUObserver, familia Lukaşenko ar fi implicată în două societăţi imobiliare din Cipru. Măsurile restrictive, care acum se aplică unui număr de 59 de indivizi sau entităţi, includ o interdicţie de călătorie şi îngheţarea activelor.

În plus, cetăţenii şi companiile din UE au interdicţie de a pune la dispoziţie fonduri pentru cei aflaţi pe listă.

Totodată, UE va reduce sprijinul financiar acordat Guvernului de la Minsk și, în schimb, va crește susținerea pentru poporul belarus și pentru societatea civilă.

Mai multe ţări membre ale UE şi-au rechemat ambasadorii de la Minsk pentru consultări în semn de solidaritate cu Polonia şi Lituania, obligate de autorităţile belaruse să-şi reducă numărul diplomaţilor aflaţi la post în Belarus.

×