x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aleksei Navalnîi critică elita rusă ''coruptă'' după ce a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare

Aleksei Navalnîi critică elita rusă ''coruptă'' după ce a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare

de Redacția Jurnalul    |    11 Aug 2023   •   22:30
Aleksei Navalnîi critică elita rusă ''coruptă'' după ce a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare
Sursa foto: antena3

Liderul întemniţat al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi a admonestat vineri elita rusă pentru corupţia din rândurile ei, exprimându-şi ura faţă de aceia care au ratat oportunitatea istorică de a reforma societatea după căderea Uniunii Sovietice în 1991, relatează Reuters.

Într-un eseu plin de pasiune care a reprezentat un răspuns la condamnarea sa la încă 19 ani de închisoare - ce înseamnă că opozantul în vârstă de 47 de ani se va afla în închisoare până la 74 de ani -, Navalnîi a spus că uneori ura l-a învins.

"Nu mă pot opri să-i urăsc, cu ferocitate, cu frenezie, pe cei care au vândut, şi-au bătut joc şi au risipit şansa istorică pe care ţara noastră a avut-o la începutul anilor 90", a afirmat Navalnîi în cea mai substanţială comunicare a sa de la condamnarea de săptămâna trecută.

După colapsul Uniunii Sovietice, a spus Navalnîi, elita rusă a vândut viitorul european pentru avantajele inutile ale despotismului corupt: vilele luxoase, opulenţa oligarhilor şi ceea ce a numit "alegerile false" în care Boris Elţin a obţinut al doilea mandat prezidenţial în 1996.

Liderii ruşi, a spus el, au optat pentru averea în dolari americani în loc să construiască vreun fel de democraţie sau să studieze lecţiile trecutului sovietic.

El şi-a exprimat ura pentru cei la putere în anii 1990, menţionându-i în principal pe Boris Elţin, arhitectul reformei economice Anatoli Ciubais şi "oligarhii şi întreaga gaşcă de partid din Komsomol (Uniunea tineretului comunist din Rusia - n.r.) care se intitulau 'democraţi' ".

Elţin, care a murit în 2007, cel mai influent dintre liderii ruşi din anii 90, şi unii dintre oligarhi au recunoscut că au făcut multe greşeli, dar au afirmat că se confruntau cu o situaţie haotică şi că erau uneori nevoiţi să ia decizii grăbite şi radicale.

Corupţia din timpul lui Elţin, a afirmat Navalnîi, a semănat seminţele reprimării din timpul succesorului său Vladimir Putin. "Dacă regulile jocului sunt în aşa fel încât poţi fura, minţi, falsifica, cenzura, şi toate tribunalele sunt sub controlul nostru, s-au gândit: 'păi noi suntem aici şi putem folosi asta în folosul nostru destul de bine' ", a spus Navalnîi.

Fost avocat, Navalnîi a devenit o figură proeminentă în urmă cu peste un deceniu, luând în derâdere elita lui Putin şi formulând acuzaţii de corupţie la scară mare.

Susţinătorii lui Navalnîi îl văd ca pe o versiune rusă a lui Nelson Mandela, care într-o zi va fi eliberat din închisoare şi va conduce ţara.

Autorităţile ruse îl percep pe el şi pe susţinătorii săi ca pe nişte extremişti cu legături cu CIA, care încearcă să destabilizeze Rusia. Mişcarea sa a fost scoasă în afara legii, forţându-i pe mulţi dintre susţinătorii săi să fugă peste hotare.

Navalnîi a spus că citeşte o carte scrisă de disidentul sovietic Natan Sharansky intitulată 'Fear No Evil'. Sharansky a făcut mai târziu obiectul unui schimb şi s-a mutat în Israel.

"Ştiu că Rusia va mai avea o altă şansă. Acesta este un proces istoric. Ne vom afla din nou la o răscruce", a mai afirmat Zelenski, adăugând că uneori se trezeşte în închisoare într-o transpiraţie rece din cauza grijii că şi aceasta va fi irosită.

×
Subiecte în articol: Aleksei Navalnîi închisoare