x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALERTĂ / Europa aviară!

ALERTĂ / Europa aviară!

de Sînziana Stancu    |    11 Mar 2009   •   00:00
ALERTĂ / Europa aviară!

Una dintre formele cele mai periculoase ale virusului gripei aviare a fost descoperită şi confirmată în Bavaria (Germania), acesta fiind primul caz sesizat pe continentul nostru după mai bine de un an.



Autorităţile germane au informat Comisia Europeană despre cazul unei raţe sălbatice, ce fusese împuşcată la o partidă de vânătoare, în apropiere de localitatea bavareză Starnberg. Executivul european, citat de AFP, a informat la rândul său că autorităţile sanitare germane au făcut un control de rutină în zona în care a fost descoperită pasărea, prelevând probe de la 35 de raţe şi patru gâşte, pentru a depista eventuala prezenţă a virusului H5N1, ce provoacă gripa aviară.

MĂSURI
Ultimul caz semnalat la un animal sălbatic, în Europa, datează din luna februarie, anul trecut şi a fost cel al unei gâşte contaminate, descoperite în Marea Britanie, iar la păsările domestice, în luna octombrie, într-o fermă de zburătoare din Saxonia. Măsurile adoptate în Uniunea Europeană, în 2006, când cazurile de infectare cu virusul ucigaş s-au înmulţit, prevăd depistarea în primul rând a păsărilor sălbatice, care transmit cel mai repede virusul, mai ales cele migratoare, urmată de măsuri care să contracareze contaminarea celor domestice din fermele apropiate. Măsurile preventive incud instituirea zonelor de carantină şi a celor de supraveghere extinse, în jurul locului unde au fost descoperite animalele contaminate. În cazul în care se produce epidemie, păsările, fie cele sălbatice, fie cele domestice, sunt sacrificate, iar cadavrele lor, arse.  

×
Subiecte în articol: externe