x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALERTĂ în Japonia: Creştere FENOMENALĂ a nivelului de cesiu radioactiv în apa din apropierea mării, la Fukushima

ALERTĂ în Japonia: Creştere FENOMENALĂ a nivelului de cesiu radioactiv în apa din apropierea mării, la Fukushima

09 Iul 2013   •   08:24
ALERTĂ în Japonia: Creştere FENOMENALĂ a nivelului de cesiu radioactiv în apa din apropierea mării, la Fukushima

Administratorul centralei nucleare avariate de la Fukushima a anunţat marţi că a constatat o multiplicare de 90 de ori în trei zile a nivelului de cesiu radioactiv într-un puţ de prelevări situat între reactoare şi mare, relatează AFP, citată de Agerpres. Această nouă descoperire alarmantă suscită noi întrebări cu privire la propagarea apei subterane contaminate.

Potrivit prelevărilor efectuate în 8 iulie, apa subterană într-un punct situat la circa 25 m de mare conţinea 9.000 de becquereli cesiu 134 într-un litru şi 18.000 becquereli cesium 137, faţă de - respectiv - 99 becquereli/l şi 210 becquereli/l anterior cu trei zile. Factorul de multiplicare în această scurtă perioadă de timp este de 91 de ori în primul caz şi de 86 în al doilea.

'Nu suntem în măsură, pentru moment, să spunem dacă apa contaminată se scurge sau nu în mare', a declarat Tepco presei.

În 5 iulie, Tepco descoperise deja în acelaşi loc un nivel fenomenal al altor elemente radioactive, între care o cantitate de stronţium 90 şi alte elemente care emit radiaţii beta, de 900.000 becquereli/l. În 8 iulie, nivelul acestor substanţe era aproape identic, 890.000 becquereli/l, adică de mii de ori peste plafonul admis pentru apa de mare.

Tepco a explicat că punctul de prelevare se situează acolo pe unde trece o conductă prin care au fost deversate mari cantităţi de apă contaminată în luna care a urmat catastrofei nucleare, adică în aprilie 2011. Aceasta însă nu explică totuşi creşterea subită a cantităţilor de cesiu.

Centrala Fukushima Daiichi a fost avariată de seismul şi de tsunamiul din 11 martie 2011, în nord-estul arhipelagului nipon. Combustibilul s-a topit în trei dintre cele şase reactoare ale centralei, numeroase elemente radioactive fiind semnalate ulterior în împrejurimi.

×