x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALERTĂ în Japonia: Degajare de vapori la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima

ALERTĂ în Japonia: Degajare de vapori la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima

18 Iul 2013   •   08:45
ALERTĂ în Japonia: Degajare de vapori la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima

Operatorul centralei avariate Fukushima a anunţat, joi, că a fost observată o degajare de vapori la o piscină de stocare de material la nivelul cinci al clădirii reactorului numărul 3 din cadrul instalaţiei atomice, relatează AFP, conform Mediafax. Aceşti vapori au fost observaţi la ora locală 8.20 (2.20, ora României), cu ajutorul unei camere, de membri ai personalului unei întreprinderi care intervine la instalaţie, a anunţat grupul Tokyo Electric Power (TEPCO) într-un e-mail, fără să ofere alte precizări. TEPCO nu cunoaşte, încă, originea acestor vapori, dar "se degajă un fir subţire, nu un nor", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt.

"Nici temperatura reactorului, nici măsurătorile sistemelor de control al radioactivităţii nu sunt ridicate. Nu credem că este vorba despre o situaţie de urgenţă, dar continuăm să anchetăm", a mai spus reprezentantul TEPCO.

Reactorul 3 este unul dintre cele trei reactoare ale centralei - din totalul de şase - în care s-a topit combustibil nuclear în urma cutremurului urmat de un tsunami devastator pe 11 martie 2011. El a fost afectat de o explozie de hidrogen care a suflat acoperişul clădirii, lăsând o parte a instalaţiei descoperită.

În apropierea acestui reactor, care funcţiona cu MOX (amestec de oxizi de uraniu şi plutoniu), se înregistrează un nivel foarte ridicat de radioactivitate.

×