x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alertă în lumea medicală: un virus hibrid de gripă aviară poate suferii mutaţii

Alertă în lumea medicală: un virus hibrid de gripă aviară poate suferii mutaţii

04 Mai 2013   •   13:24
Alertă în lumea medicală: un virus hibrid de gripă aviară poate suferii mutaţii

Biologii au intrat în alertă din cauza activităţilor periculoase efectuate de cercetătorii chinezi, care au creat într-un laborator un virus hibrid al gripei aviare, care are potenţialul de a suferi mutaţii, fiind capabil să contamineze oamenii.

 
O echipă a Academiei de ştiinţe Agricole chineze şi Universităţii Agricole din Gansu a anunţat, în revista americană Science, că ar fi creat un nou tip de virus, amestecând genele gripei aviare H5N1 şi pandemiei H1N1.
 
Virusul H5N1 poate fi transmis oamenilor de la păsări şi este mortal în aproximativ 60% dintre cazurile de infecţie, însă nu se poate transmite de la om la om, ceea ce a permis până în prezent evitarea unei pandemii.
 
Din 2003, H5N1 a contaminat 628 de persoane, dintre care 374 au decedat, potrivit bilanţului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
 
În ceea ce priveşte virusul H1N1, apărut în Mexic, acesta este extrem de contagios şi a infectat aproximativ o cincime din populaţia mondială, în timpul epidemiei din perioada 2009-2010, însă nu este mai mortal decât o gripă obişnuită. În lume, acesta a făcut aproximativ 18.000 de morţi, potrivit OMS.
 
Oamenii de ştiinţă aflaţi la originea experimentului au încercat să demonstreze pe cobai că virusul hibrid, creat în China, se răspândeşte repede prin intermediul căilor respiratorii.
 
Potrivit acestora, cunoscutul virus H5N1 nu a avut nevoie decât de o simplă mutaţie genetică pentru a fi în măsură să se transfere de la un mamifer la altul.
 
"Virusurile aviare de subtipul H5N1 au potenţialul necesar pentru a deveni transmisibile la alte mamifere", scrie unul dintre cercetătorii chinezi, în studiul său.
 
Virusurile hibride ale gripei pot apărea natural, dacă două tulpini diferite dar similare infectează aceeaşi celulă ori produc un schimb de material genetic, producând un virus nou. Pentru moment nu există nicio dovadă că tuplinile H1N1 şi H5N1 au făcut un asemenea schimb.
 
Unii specialişti avansează ideea că oamenii de ştiinţă dau un impuls naturii pentru a crea mutaţii potenţial incontrolabile.
 
Aceştia sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte eventualele consecinţe ale experimentelor chineze.
 
"Sunt viruşi creaţi de om, nu au fost niciodată creaţi de natură. Aceştia sunt conservaţi într-un laborator", explică Simon Wain-Hobson, virusolog în cadrul Institutului Pasteur.
 
"Nu facem acest tip de cercetări fără să fim constânşi de o extremă necesitate", declară Robert May, fost preşedinte al Academiei britanice de ştiinţe, care se declară îngrijorat de scurgerile repetate înregistrate, potrivit acestuia, în laboratoarele din China şi nu numai.
 
Simon Wain-Hobson a amintit de scurgerea unei tulpini care provoacă febra aftoasă, o boală care afectează doar bovinele şi care a provocat o adevărată epizootie în Marea Britanie, în 2007.
 
John Oxford, virolog din cardul Universităţii Regina Mary din Londra, apreciază că un asemenea studiu are meritul de a spori cunoştinţele comunităţii ştiinţifice.
 
Pentru el virusul arată că cele două tulpini de gripă îşi pot schimba genele, prezentând astfel o ameninţare. "Mai devreme sau mai târziu, un individ poate fi afectat de ambele tulpini, este un lucru statistic", avertizează el.
 
"Trebuie să ne reorganizăm, să ne revizuim planurile de luptă împotriva epidemiilor şi să ne asigurăm că avem stocuri de vaccinuri împotriva H5N1", a declarat John Oxford.

×