x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALERTĂ nucleară la Fukushima: Apă radioactivă se scurge în Oceanul Pacific!

ALERTĂ nucleară la Fukushima: Apă radioactivă se scurge în Oceanul Pacific!

03 Oct 2013   •   09:07
ALERTĂ nucleară la Fukushima: Apă radioactivă se scurge în Oceanul Pacific!

Compania care gestionează centrala nucleară accidentată de la Fukushima a anunţat joi că a descoperit o nouă scurgere de apă radioactivă dintr-un rezervor şi nu exclude ca o parte a apei să fi ajuns în Oceanul Pacific, relatează AFP.

Picături au fost descoperite miercuri seară pe partea superioară a unui rezervor de către un lucrător al Tokyo Electric Power (Tepco) în timp ce erau efectuate operaţiuni de îndepărtare a apei de ploaie, informează Mediafax.

Câteva ore mai târziu, după miezul nopţii (18:00, ora României), Tepco a confirmat în cadrul unei conferinţe de presă că este vorba de o scurgere, declarând că "nu se poate elimina ipoteza unei scurgeri dincolo de zona rezervorului (înconjurat de un zid) către mare".

O scurgere de 300 de metri cubi de apă foarte radioactivă s-a produs deja în august dintr-un rezervor de 1.000 de metri cubi, incident numit "grav" de către autorităţi. Acesta a degenerat în criză, obligând Tepco să implementeze mijloace suplimentare pentru a controla mai bine rezervoarele de stocare din cadrul complexului.

Un taifun s-a abăut asupra Japoniei şi a provocat ploi puternice în est miercuri, averse care au afectat şi complexul nuclear distrus de tsunami la 11 martie 2011.

Această apă de ploaie s-a acumulat în zonele unde sunt instalate rezervoare. Cantitatea de apă a fost atât de mare încât a depăşit această mică barieră şi a pătruns în solul din jur, conform Tokyo Electric Power.

Centrala avariată Fukushima Daiichi este plină de apă radioactivă stocată parţial în cele o mie de rezervoare sau acumulată în subsolul complexului. Tepco se luptă de mai bine de doi ani cu acest lichid a cărui cantitate creşte de la o zi la alta, o parte scurgându-se, de asemenea, în mod regulat în Oceanul Pacific.×