x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALERTĂ/Şomajul galopant ameninţă Europa

ALERTĂ/Şomajul galopant ameninţă Europa

de Mihaela Matachita    |    27 Ian 2009   •   00:00
ALERTĂ/Şomajul galopant ameninţă Europa

Efectele crizei mondiale se resimt peste tot în lume, Europa văzând cum se apropie din nou de graniţele ei spectrul şomajului în masă pe fondul precarităţii de pe piaţa muncii.



Şomajul se extinde mai rapid în ţările în care forţa de muncă este flexibilă, agravând inegalităţile în defavoarea tinerilor salariaţi, lucrătorilor în vârstă, migranţilor şi temporarilor, pe măsură ce criza muşcă mai puternic. Europa traversează cea mai gravă recesiune de la al doilea război mondial, rata şomajului în zona euro ajungând la cel mai înalt nivel din ultimii aproape doi ani, 7,8% în noiembrie. Cifrele nu sunt încă mari, dar, cu fiecare lună, cresc. "Recesiunea este severă şi va avea un impact asupra forţei de muncă în toată Europa. Nici o ţară nu va scăpa", arată Fabian Zuleef, analist la Centrul de politică europeană, citat de AFP. Andrew Watt, economist la centrul de cercetări al Confederaţiei europene a sindicatelor, estimează la rândul său: "Pentru unele ţări, unde şomajul începuse să scadă prin 1993 sau 1997, există riscul de a reveni la situaţia din anii ’80 şi ‘90", când Europa, după Treizeci de ani Glorioşi (1945-1974), s-a confruntat cu problema şomajului. Printre sectoarele cel mai putenic afectate sunt astăzi cel auto sau cel financiar, unde "epurările" au şi început.

NU ECONOMISIŢI "JOB"-URILE!
Această "evoluţie alimentează frustrările şi tensiunile sociale, în timp ce, ca urmare a dereglementării progresive de pe pieţele muncii din numeroase ţări europene în ultimii peste 20 de ani, «job»-urile precare se înmulţesc", aminteşte AFP. Zuleeg estimează că "tendinţele de mai multă insecuritate pe piaţa muncii vor continua să se accelereze", astfel încât ne putem aştepta la mai multe locuri de muncă pe durată determinată şi contracte ce prevăd timp de lucru parţial. Deja în Bulgaria şi Grecia au început protestele. Anunţurile privind suprimări masive de locuri de muncă au ajuns atât de multe încât criza este folosită uneori drept pretext, acuză sindicatele. Un diplomat european de la Bruxelles estimează că această situaţie va fi temă centrală la reuniunea liderilor UE din martie. Pentru a se evita o nouă spirală a şomajului de lungă durată, unii economişti consideră necesar un răspuns politic puternic. "Este important ca responsabilii politici să dea un semnal clar. Nu este momentul să se facă economii în politicile privind locurile de muncă", avertizează Andrew Watt.

LA SCADENŢĂ
O dată cu mondializarea, criza se extinde inclusiv în ţările care nu au făcut excese în domeniul financiar, constată Raymond Torres, director al Institului de studii sociale al Biroului Internaţional al Muncii. "Prin amploarea sa, creşterea şomajului va afecta întreaga lume. (…) În ţările cu o parte importantă de contracte precare, şomajul se răspândeşte mai repede", subliniază şi Torres.


Previziuni sumbre

Potrivit previziunilor Comisiei Europene (CE), recesiunea va fi însoţită de o creştere a ratei şomajului de trei puncte în zona euro în 2008-2010, depăşind pragul de 10% anul viitor, pentru prima dată în ultimul deceniu. Dar comisarul european pentru afaceri sociale, cehul Vladimir Spidla, subliniază că rata şomajului în UE în 2009 va fi de 8,7%, iar în zona euro de 9,3%, situaţia cea mai gravă fiind în Spania, Marea Britanie, Irlanda, statele baltice. În cazul Spaniei, potrivit CE, rata şomajului a fost de 13,4% la sfârşitul lui 2007, cea mai mare din Europa, şi va ajunge la 18,7% anul viitor, după ce în 2009, va fi de 15,9%. După 15 ani de "miracol economic", Spania a încetat să mai fie un "Eldorado" al muncitorilor imigranţi, inclusiv al celor din România. În Irlanda, numărul şomerilor a "explodat", în Franţa rata şomajului va creşte în perioada 2008-2010 la 10,6%, iar în Germania va ajunge la 8,1%.

"Prin amploarea sa, creşterea şomajului va afecta întreaga lume."
Raymond Torres, director al Institutului de studii sociale al Biroului Internaţional al Muncii

×
Subiecte în articol: externe somajului