x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Precipitaţii "nemaiexperimentate vreodată" în Japonia: Taifunul Man-yi ameninţă centrala nucleară de la Fukushima! (VIDEO)

Precipitaţii "nemaiexperimentate vreodată" în Japonia: Taifunul Man-yi ameninţă centrala nucleară de la Fukushima! (VIDEO)

16 Sep 2013   •   08:15
Precipitaţii "nemaiexperimentate vreodată" în Japonia: Taifunul Man-yi ameninţă centrala nucleară de la Fukushima! (VIDEO)

Puternicul taifun Man-yi traversa luni dimineaţa sudul Japoniei deversând ploi "fără precedent" în mai multe regiuni plasate "sub alertă specială". O atenţie deosebită este îndreptată asupra centralei nucleare de la Fukusima, care se pregătea să facă faţă acestei violente intemperii, relatează AFP, citată de Agerpres. Acest taifun, al 18-lea al sezonului în Asia, a abordat luni insula principală Honshu prin prefectura Aichi la 07h40 ora locală (duminică 22h40 GMT), a anunţat Agenţia niponă de meteorologie.

El a adus rafale de vânt foarte puternice (cu viteze de până la 160 km/h) şi ploi calificate drept 'teribile' într-un larg perimetru.

Alerte speciale de nivel maxim au fost emise de Agenţia de meteorologie în mai multe regiuni, între care fosta capitală imperială Kyoto (în vest) din cauza 'precipitaţiilor nemaiexperimentate vreodată'. În cursul dimineţii, trei persoane erau date dispărute în vest şi 29 fuseseră rănite, potrivit canalului de televiziune NHK. Zeci de case au fost inundate sau avariate de alunecări de teren.

Apeluri la evacuare au fost lansate pentru peste o jumătate de milion de persoane în mai multe regiuni în sud-vest, între care provinciile Kyoto şi Osaka.

Estul ţării se aşteaptă să fie lovit de trombe de apă în cursul dimineţii, iar la amiază i-ar urma regiunile Tokio şi Fukushima, unde se află centrala nucleară devastată de tsunami în 11 martie 2011, foarte vulnerabilă din acest motiv. Acolo, de asemenea, există temeri de precipitaţii excepţionale.

Compania care exploatează centrala, Tokyo Electric Power (Tepco) a anunţat duminică întărirea fixării echipamentelor cruciale precum conductele de apă pentru răcirea reactoarelor şi pompele. Macaralele au fost, de asemenea, fixate, iar patrulele de supraveghere întărite.



Există totuşi temerea că intensificarea ploilor ar putea creşte cantităţile deja importante de apă radioactivă care s-au infiltrat în subsolul complexului atomic în pericol. Lucrătorii au început deja să pompeze apa de ploaie care s-a acumulat duminică în jurul rezervoarelor de lichid încărcat cu cesiu, tritiu şi stronţiu şi care, potrivit măsurătorilor efectuate asupra mai multor prelevări în diversele zone vizate, este deja contaminat, uneori în grad foarte ridicat.

Grupurile de transport aerian şi feroviar au anunţat reducerea serviciilor pe care le asigură. Cel puţin 300 de zboruri interne au fost anulate luni, în special plecările din Tokio, iar legăturile prin trenuri, dintre care o parte linii de mare viteză, vor fi reduse.

Japonia a fost în acest an relativ ocolită de taifunuri, dar ploi puternice au provocat pagube numeroase în august în vestul ţării, în timp ce estul ei a cunoscut temperaturi înalte excepţionale care au provocat secetă şi moartea a cel puţin 350 de persoane (mai ales vârstnice) şi temeri de insuficienţa rezervelor de apă, în special la Tokio.

×