x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alexei Karetnikov, spionul rus cu serviciu în România

Alexei Karetnikov, spionul rus cu serviciu în România

de Corina Andriuta    |    14 Iul 2010   •   00:00

Cel de-al 12-lea “spion” reţinut este un tînăr de 23 de ani din Sankt Petersburg. El a ajuns în SUA în anul 2009, atunci când s-a angajat la Microsoft. Chiar de atunci, serviciile de informaţii americane l-au luat în vizor, susţine gzt.ru. Atât presa americană cât şi cea rusă susţin că tânărul informatician nu a fost învinuit oficial pentru spionaj. Totuşi, a fost deportat din SUA pentru încălcarea regimului de vize şi nu va putea să se întoarcă pe teritoriul acestei ţări fără permisiunea autorităţilor.



Presa americană a reuşit să afle mai multe detalii despre identitatea celui de-al 12-ea spion rus, Alexei Karetnikov, reţinut de autorităţile americane la sfârşitul lunii iunie, dar despre a cărui reţinere oficial s-a aflat abia marţi.Acesta are 23 de ani, este informatician. Potrivit paginii pe care o gestiona pe Facebook, el a absolvit Universitatea Politehnică de Stat din Sankt Petersburg în 2009. La capitolul „activitate profesională” , Karetnikov specifică că a lucrat la companiile Microsoft şi Neobit – ultima fiind cu portofoliu românesc! De asemenea, specifică faptul că în martie 2009 s-a căsătorit cu o studentă care studia la aceeaşi universitate, Jiulia Dudnikova. Din pagina de pe Facebook a Juliei rezultă că după căsătorie ea a rămas în Rusia să-şi continuie studiile, iar soţul acesteia a plecat în SUA.

Potrivit Wall Street Journal, care a preluat din diverse surse informaţia, Karetnikov, a primit viza pentru SUA în iulie 2009, imediat după terminarea studiilor. În octombrie el a ajuns în SUA şi s-a stabilit într-o suburbie a oraşului Seattle. Surse din Microsoft au confirmat că rusul lucra în companie şi deţinea funcţia de programator.

Imediat după ce a ajuns în SUA, Karetnikov a intrat în vizorul serviciilor de informaţii. Ce a stârnit interesul acestor servicii încă nu este clar, însă se ştie că este unul dintre spionii ruşi care au fost reţinuţi pe 28 iunie 2010. Cu toate acestea, din momentul arestării şi până la data de 13 iulie, autorităţile SUA au vorbit numai despre 11 persoane reţinute în cazul de spionaj. Despre a 12-ea persoană reţinută s-a aflat abia marţi , 13 iulie. În aceeaşi zi autorităţile SUA au confirmat oficial această informaţie.

Karetnikov nu a fost acuzat de spionaj, el fiind reţinut doar pentru încălcarea regimului de vize, care i-a expirat pe data de 26 iunie. Potrivit lui Matt Chandler, purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, „Karetnikov a recunoscut că se afla pe teritoriul SUA ilegal şi a convenit  să fie deportat. După deportare, Karetnikov nu va mai putea să se întoarcă în SUA fără permisiunea autorităţilor americane”.

Surse apropiate cazului spun că anchetatorii au reuşit să strângă suficiente dovezi pentru a-i aduce lui Karetnikov acuzaţii penale. Rămâne neclar dacă el a cooperat cu serviciile de informare ruseşti. Reamintim că, anterior,  FBI nu a putut să colecteze suficiente dovezi  care să spună că cei 11 consideraţi a fi spioni chiar au desfăşurat acţiuni de spionaj pe teritoriul SUA. Singura probă solidă în dosar este chiar mărturia „spionilor”, una în care presa de la Kremlin nu crede foarte tare.

×
Subiecte în articol: externe