x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alexis Tsipras a câştigat alegerile, însă Grecia are aceeaşi problemă, banii

Alexis Tsipras a câştigat alegerile, însă Grecia are aceeaşi problemă, banii

21 Sep 2015   •   10:39
Alexis Tsipras a câştigat alegerile, însă Grecia are aceeaşi problemă, banii

Alexis Tsipras, câştigător, cu partidul său Syriza (stânga radicală), al alegerilor parlamentare anticipate de duminică din Grecia, urmează să fie desemnat luni în funcţia de premier şi să înceapă formarea unui guvern, în care va fi cooptat şi partidul de dreapta naţionalist Grecii Independenţi (ANEL).

După numărarea a 99,44% din voturi, Syriza a obţinut 35,47% din sufragii, ceea ce îi va aduce 145 din cele 300 de locuri din parlament, cu patru mai puţine decât la alegerile din ianuarie care l-au adus pentru prima dată pe Tsipras la putere. Coaliţia Syriza-ANEL, anunţată de Tsipras la câteva ore după închiderea urnelor, ar urma să beneficieze de o majoritate de 155 de parlamentari, partidul naţionalist condus de Panos Kammenos obţinând 10 mandate (3,69% din voturi). Cele două partide au format şi precedenta coaliţie de guvernământ.

Pe poziţia a doua s-a situat partidul de dreapta Noua Democraţie (ND), condus de Vangelis Meimarakis, care a obţinut 28,09% din voturi şi 75 de mandate. Diferenţa dintre principalele două partide este cu câteva puncte procentuale mai mare decât au estimat sondajele. Pe următoarele locuri se situează formaţiunea de extremă-dreapta Zorii Aurii (6,99%, 18 parlamentari), socialiştii PASOK (6,28%, 17 parlamentari), comuniştii KKE (5,55%, 15 mandate), partidul centrist To Potami (4,09%, 11 parlamentari), Grecii Independenţi (3,69%, 10 parlamentari) şi Uniunea Centriştilor (3,43%, 9 parlamentari).

"Rezultatele sunt o surpriză, în contextul în care sondajele de opinie anticipau o cursă foarte strânsă între Syriza şi Noua Democraţie. În opinia mea, această victorie poate fi creditată numai lui Tsipras personal, care este în prezent politicianul cu cea mai mare atracţie la publicul elen. Cu alte cuvinte, Tsipras, la fel ca în ianuarie, a fost factorul decisiv care a câştigat alegerile pentru Syriza, şi nu agenda economică şi politică a partidului", a declarat, pentru AGERPRES, Giorgos Triantafyllou, expert în cadrul think-tank-ului Hellenic Foundation for European and Foreign Policy (ELIAMEP).

Într-un discurs susţinut duminică seară în faţa unei mulţimi de susţinători într-o piaţă din centrul Atenei, Tsipras a declarat că victoria sa şi a Syriza este o victorie a poporului elen şi că grecii i-au acordat un mandat clar de patru ani în fruntea unui nou executiv. "În Europa momentului, Grecia şi poporul grec sunt sinonime cu rezistenţa şi demnitatea, iar această luptă va fi continuată împreună cu voi pentru următorii patru ani", a spus Tsipras.

El a atras atenţia că relansarea Greciei nu va veni ca printr-o minune, ci prin multă muncă. "Ne aşteaptă vremuri dificile, dar, în acelaşi timp, ne aflăm pe o bază solidă. Nu ne vom reveni din această luptă printr-o minune, ci prin multă muncă", a declarat liderul Syriza, care şi-a numit guvernul ca fiind unul 'de luptă'.

În pofida unei prezenţe la vot de doar 56,5% (comparativ cu 63% în ianuarie), grecii i-au acordat lui Tsipras o a doua şansă, deşi premierul a fost forţat să semneze în august un nou acord de împrumut cu creditorii internaţionali, după luni de negocieri dure şi în contextul riscului ca Grecia să intre în incapacitate de plată şi să părăsească zona euro.

Tsipras şi-a anunţat demisia în luna august şi a forţat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranţa de a-şi reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului cu creditorii internaţionali - Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Unitatea Populară, partidul creat de deputaţii plecaţi din Syriza, nu a reuşit să depăşească pragul electoral de 3%, astfel că nu va beneficia de niciun loc în legislativ.

Acordul cu creditorii, care prevede reforme economice profunde şi continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci în ultimii cinci ani, a fost iniţial respins categoric la un referendum organizat la începutul lunii iulie.

Creditorii îşi doreau de altfel instalarea rapidă a unui nou guvern pentru a pune în aplicare prevederile programului convenit în august. Într-o postare pe Twitter duminică seară, liderul Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, l-a felicitat pe viitorul premier şi a transmis că aşteaptă 'formarea rapidă a unui nou guvern' pentru 'a continua procesul de reforme'.

În opinia lui Giorgos Triantafyllou, întrebarea în următoarea perioadă în legătură cu acordul cu creditorii este dacă Tsipras va respecta într-adevăr toate prevederile convenite şi "va pune în aplicare toate schimbările structurale necesare în Grecia" sau "se va întoarce la masa negocierilor cerând alte condiţii, mai bune".

Creditorii ar urma să efectueze în octombrie o primă evaluare a progreselor înregistrate de Atena în cadrul programului de asistenţă financiară de 86 de miliarde de euro pe care Tsipras l-a acceptat în luna iulie, după şase luni de negocieri dure cu zona euro şi FMI.

×
Subiecte în articol: grecia alegeri grecia