x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alţi doi jurnalişti, un francez şi o americancă, au fost ucişi în Siria

Alţi doi jurnalişti, un francez şi o americancă, au fost ucişi în Siria

22 Feb 2012   •   14:16
Alţi doi jurnalişti, un francez şi o americancă, au fost ucişi în Siria

Jurnalista americana Marie Colvin si fotoreporterul francez Remi Ochlik au fost ucisi miercuri, la Homs, in centrul Siriei.

Marie Colvin, in varsta de 57 de ani, era reporter pentru saptamanalul britanic Sunday Times, fiind binecunoscuta, conform HuffingtonPost, pentru reportajele realizate in zonele de razboi. Colvin a primit premiul pentru cel mai bun corespondent din strainatate in anul 2010 in Marea Britanie.

Colvin a fost grav ranita in 2001, pierzandu-si un ochi in timp ce relata un conflict din Sri Lanka, insa asta nu a impiedicat-o sa declare ca "imi voi face meseria pana cand voi muri". Si asta s-a intamplat miercuri, in urma unui atac al fortelor siriene, descris drept "devastator" de catre John Witherow, editor-sef la Sunday Times.

Remi Ochlik (28 de ani) era fotograf pentru agentia de presa IP3 Press, din Paris, al carui obiectiv este de a acoperi conflictele din toata lumea. Fotografiile sale au fost publicate de Paris-Match, Times Magazine sau Wall Street Journal. El a fost premiat la World Press 2012 pentru reportajele din Libia.

Cotidianul francez Le Figaro a semnalat ca si Edith Bouvier ar face parte din grupul jurnalistilor raniti. "Am primit azi dimineata informatii din Homs cum ca Edith Bouvier a fost ranita la picioare, facem tot posibil pentru a organiza evacuarea ei", a declarat Philippe Gelie, directorul serviciilor din strainatate al Figaro. De asemenea, pe lista jurnalistilor raniti se afla si Paul Conroy, un fotoreporter independent.

Homs este asediat fara incetare de catre fortele regimului sirian de aproximativ trei saptamani.

Gilles Jacquier a fost primul jurnalist occidental ucis in Siria. El a murit pe 11 ianuarie 2012, tot in Homs, in timpul unei deplasari autorizate de autoritati, care au restrans ulterior miscarea jurnalistilor pe teritoriul sirian.

De altfel, dupa incidentele de miercuri, un inalt oficial din Ministerul Informatiilor de la Damasc, a declarat ca forul pe care il conducea nu avea cunostinta depre prezenta celor doi jurnalisti la Homs.

×
Subiecte în articol: siria jurnalişti ucişi homs