x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Am plâns de bucurie". Reacţia unei franţuzoaice, după ce o tabără de romi a fost demolată

"Am plâns de bucurie". Reacţia unei franţuzoaice, după ce o tabără de romi a fost demolată

09 Aug 2012   •   13:38
"Am plâns de bucurie". Reacţia unei franţuzoaice, după ce o tabără de romi a fost demolată

“Am plans de bucurie'. Aceasta este declaratia unei frantuzoaice care, dupa doi ani, nu mai este vecina cu o tabara de romi. Trupele de interventie ale politiei au evacuat, joi dimineata, circa 200 de romi care exasperasera o periferie a orasului Lille. Locuitorii din zona facusera nenumarate plangeri, infiintasera o asociatie si isi deschisesera un blog pentru a arata 'in modul cel mai obiectiv posibil, cu video, cu fotografii, aberatiile pe care le traim cotidian' – scrie Le Figaro in editia sa electronica.

'In timp ce ieseam dintr-un supermagazin, un roman a vrut sa-mi smulga sacosa de cumparaturi, m-a facut sa cad desi eram insarcinata si am stat in spital doua luni', povestea Melanie, o tanara din cartier. Dar, dincolo de furturi, injuraturi, amenintari si scandaluri la doua dimineata, ceea ce i-a scos din minti pe francezi a fost 'fumul negru'. 'La poalele' caselor francezilor, romii topeau izolatia cablurilor de cupru, invaluind totul intr-un nor toxic. Operatiunea era insotita de zgomote de moto-ferastraie, pentru ca focul trebuia intretinut cu lemne taiate la fata locului.

Evacuarea taberei a fost autorizata printr-o ordonanta emisa de un judecator din Lille. Operatiunea s-a desfasurat fara scandal. Desi au rasuflat usurati, localnicii se tem acum ca romii se vor intoarce. Autoritatile au dat asigurari ca vor construi dune de pamant pentru a impiedica accesul rulotelor. 'Pamantul poate fi sapat. As prefera un zid de beton de doi metri', spunea locuitoare a cartierului.

×