x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasada afgană din India se închide. Diplomații au cerut azil în țări din Europa și în SUA

Ambasada afgană din India se închide. Diplomații au cerut azil în țări din Europa și în SUA

de Redacția Jurnalul    |    24 Noi 2023   •   12:15
Ambasada afgană din India se închide. Diplomații au cerut azil în țări din Europa și în SUA
Sursa foto: Hepta

Ambasada afgană din India se închide, personalul invocând lipsa de sprijin și presiunea talibanilor. Diplomații au solicitat azil în țări din Europa și în SUA, potrivit Reuters.

Ambasada Afganistanului la New Delhi s-a închis deoarece diplomații numiți de fostul guvern afgan, înlăturat de talibani în urmă cu doi ani, nu au reușit să obțină prelungirea vizelor de la gazdele lor indiene, a anunțat vineri ambasadorul demisionar.

India nu recunoaște guvernul taliban care a preluat puterea în 2021 și îi permisese ambasadorului Farid Mamundzay și personalului misiunii să rămână pe loc, eliberând vize și gestionând chestiuni comerciale.

Cu toate acestea, în septembrie, ambasadorul și personalul de rang înalt au plecat în Europa și în SUA pentru a cere azil, iar ambasada a anunțat că își suspendă operațiunile.

Vineri, ambasada a comunicat pe platforma X că perioada de incertitudine s-a încheiat și că instituția se închide, cheile fiind predate guvernului indian. De asemenea, ambasada a explicat că presiunea din partea guvernului indian și a talibanilor a dus la această decizie.

Diplomații afgani din India numiți de fostul guvern al Afganistanului au ajuns în alte țări și nu a mai rămas niciunul în India, se mai arată în comunicatul ambasadei.

Comunicatul nu face nicio mențiune cu privire la consulatele afgane din alte orașe indiene. De asemenea, anunțul nu a fost comentat de ministerele de externe din India și Afganistan.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: india ambasada afgana