x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasador, la secret

Ambasador, la secret

de Mihaela Biliovschi    |    17 Oct 2005   •   00:00
Ambasador, la secret

Trimisul Washingtonului la Bucuresti nu va avea voie sa discute cu presa din Romania cel putin cateva zile, dupa ce isi va ocupa biroul la ambasada. Cel putin asa asigura un purtator de cuvant al Departamentului American de Stat, care cere presei din Romania sa aiba "putintica rabdare" cu viitorul ambasador.

Corespondenta din Washington
Trimisul Washingtonului la Bucuresti nu va avea voie sa discute cu presa din Romania cel putin cateva zile, dupa ce isi va ocupa biroul la ambasada. Cel putin asa asigura un purtator de cuvant al Departamentului American de Stat, care cere presei din Romania sa aiba "putintica rabdare" cu viitorul ambasador.

In noianul de preocupari cotidiene, seful de la Casa Alba si-a facut putintel timp sa nominalizeze un ambasador al Statelor Unite la Bucuresti. Nicholas F. Taubman este fericitul castigator. Rabdarea tot cu rabdare se hraneste, iar pana cand Taubman va ocupa efectiv scaunul de inalt diplomat, vor mai trece cateva luni de zile, bune sau rele.

Cel putin asa a declarat, in exclusivitate pentru Jurnalul National, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat American. La 70 de ani neimpliniti, viitorul ambasador al SUA la Bucuresti nu are nici o pregatire in domeniul diplomatiei. Este, in schimb, un prieten foarte apropiat al presedintelui George Bush si un excelent om de afaceri. "Faptul ca domnul Nicholas F. Taubman este un apropiat al presedintelui Bush nu poate fi decat un lucru bun pentru Romania. Ambasadorii nostri au minusuri si plusuri. In cazul lui Taubman, faptul ca este apropiat al Casei Albe este un plus pentru tara dumneavoastra. Tinem cont si de faptul ca Romania este la un nivel de interes ridicat pentru Statele Unite", a declarat oficialul american, care a preferat sa discute sub protectia anonimatului.

In plus, nu doar in cazul Romaniei s-a recurs la nominalizarea unui ambasador fara pregatire diplomatica. Este si cazul Angliei, Frantei, Spaniei, Poloniei si Germaniei, unde Casa Alba si Senatul american au trimis oameni cu o cariera profesionala excelenta, dar nu in zona diplomatiei.

TACERE. Nicholas Taubman urmeaza ca, pentru cateva luni de zile, sa-si faca "temele". Ceea ce inseamna o pregatire intensa pe linie de diplomatie. Plus, studiul in aprofunzime in ce priveste viata economica, sociala, politica si culturala a tarii noastre. In tot acest timp, viitorul ambasador nu va avea voie sa discute cu absolut nimeni despre viitoarea sa misiune. "Este destul de dificil pentru un om sa se abtina in a discuta, chiar si cu cei apropiati, despre viitorea sa misiune diplomatica. Domnul Taubman va trebui sa fie foarte discret, este una din principalele conditii pe care Departamentul de Stat le impune diplomatilor sai. De aceea, solicit colegilor dumneavoastra din mass-media ca, in momentul in care Nicholas Taubman va ajunge in Romania, sa-i acorde cateva zile de liniste. Pentru ca nu va putea vorbi, efectiv, cu nimeni din presa pentru trei-patru zile", spune purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat.

INTERESE. De cateva luni, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a functionat fara ambasador. Acest lucru, informeaza oficialul Departamentului de stat american, nu este un caz neobisnuit. Un exemplu in acest sens este Africa de Sud, care timp de sapte luni nu a avut un ambasador al Statelor Unite.

Aparenta criza de "ambasadori" are si o explicatie. Diplomatii americani sunt trimisi in tarile in care interesul statului american este la cote ridicate.

Surse neoficiale spun ca Statele Unite au, in total, aproximativ 240 de ministri de cariera care detin rangul de ambasador. Dintre acestia, aproape 50 sunt detasati in Irak, unde detin diferite functii diplomatice. Statele Unite si-au propus ca, pe parcurs, sa trimita pana la 2.000 de diplomati in Irak. Inclusiv Tom Delare, fostul insarcinat de afaceri al Statelor Unite la Bucuresti, a fost detasat recent in Irak unde, evident, diplomatia americana isi concentreaza majoritatea fortelor.

ASTEPTARE
Dupa nominalizarea facuta de catre Casa Alba urmeaza ca Senatul american sa-si puna "stampila". Nicholas Taubman va fi audiat si intervievat de catre reprezentantii Senatului, proces care poate dura luni de zile. Dupa aceasta ultima confirmare, Taubman va avea la dispozitie 3-4 zile sa se deplaseze in Romania. Se pare totusi ca el este si in gratiile senatorilor americani, caz in care se poate spune cu siguranta ca Romania va avea un ambasador al SUA in persoana lui Nicholas Taubman. "Este un om destept, ca altfel nu ar fi avut succes in cariera privata", a mai spus oficialul american.
×
Subiecte în articol: externe romania unite america ambasador taubman