Beneficiara a unei mosteniri milenare fundamentale pentru cultura europeana, Grecia zilelor noastre continua sa se modernizeze privind catre Apus, dar si catre Balcani, pe care-i doreste uniti in blocul european si euratlantic. Ambasadorul Greciei la Bucuresti, E.S. Georgios D. Poukamisas, spune ca natiunea greaca e recunoscatoare romanilor in primul rand pentru ca a incurajat miscarea elena de independenta, care isi are originile in tara noastra. “Azi, avem relatii excelente cu tara dumneavoastra si speram ca, in 2013, schimburile noastre comerciale sa depaseasca doua miliarde de euro. Privim cu incredere eforturile pe care le faceti de a iesi din criza. Stiu ca va aflati inaintea noastra, dar sper ca, peste doi ani, si Grecia isi va stabiliza economia', ne spune diplomatul.
Asteptati ca sezonieri
In legatura cu temerile privind o eventuala inchidere a pietei muncii pentru romani, ambasadorul afirma ca Grecia a fost printre primele tari din Uniunea Europeana care si-au deschis complet, in 2009, piata pentru muncitorii romani. Chiar daca, din cauza crizei, exista o tendinta de scadere a numarului de muncitori, romanii vor avea si pe mai departe in Grecia aceleasi drepturi ca si pana acum. “Asteptam, spune Poukamissas, ca in vara aceasta sa-i regasim pe romani implicati in activitatile de turism sezonier, in Creta, in zona Salonicului etc. sau in agricultura, in Peloponez'.
Cunoscator de limba romana
Aflat de patru ani la post in ambasada Greciei din Bucuresti, Georgios D. Poukamisas vorbeste romaneste, limba in care a scris, anul trecut, o carte despre meandrele istoriei. Ii place salaul de Dunare si calcanul de Marea Neagra, ii citeste pe Eminescu, pe Iorga si Xenopol, iar singurul regret, pana acum, e ca nu a vazut Maramuresul.
Acum 100 de ani, in Romania, traiau vreo 60.000 de etnici greci. Azi, numarul lor e de zece ori mai mic. “Grecilor din Romania le transmit, de Ziua Nationala, 25 martie, sa fie cetateni dinamici ai Romaniei, iar romanilor le spun sa stie ca intre tarile noastre a existat o profunda comunitate de suflet, pe care avem datoria sa o mentinem, peste vreme'.