x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasadorul României în China a depus scrisoarea de acreditare

Ambasadorul României în China a depus scrisoarea de acreditare

de Dan Tomozei    |    01 Mar 2012   •   12:22
Ambasadorul României în China a depus scrisoarea de acreditare

Presedintele R.P. Chineze, Hu Jintao, a primit, joi, scrisoarea de acreditare din partea noului ambasador al Romaniei acreditat in China, E.S. Romulus-Doru Costea.

Ambasadorul roman a sosit la Beijing in luna ianuarie si ii succede in functia ambasadorului Viorel Isticioaia-Budura, in prezent director general pentru Asia in cadrul Serviciului European de Actiune Externa din cadrul Comisiei Europene.

Postul de ambasador al Romaniei in China a fost vacant timp de peste un an, de la plecarea din misiune a ambasadorului Isticioaia. Romania are, de mai multi ani, un deficit de reprezentare la nivel de ambasador atat in Japonia cat si in Coreea de Sud.

Prezentarea scrisorii de acreditare a oficialului roman a avut loc in cadrul unei ceremoni in care au mai fost acreditati ambasadorii din Nepal, Siria, Austria, Bolivia, Cipru si Qatar.

Romulus-Doru Costea s-a nascut la Cehu-Silvaniei, jud. Salaj, in 1953. In anul 1976 a absolvit Facultatea de limbi clasice, romane si orientale, sectia limbi orientale, a Universitatii Bucuresti, cu specialitatile araba si engleza, dupa care a activate in comertul exterior, apoi ca interpret-translator. In ianuarie 1990 a fost angajat la Ministerul Afacerilor Externe, ca secretar III, la Directia Politica de Sinteza. In cadrul MAE a fost director adjunct al Directiei Orientul Mijlociu si Africa de Nord (iulie 1990 - mai 1991), dupa care a fost numit ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Emiratul Kuwait si Sultanatul Oman (1991-1995). La terminarea postului a coordonat Grupul de Planificare Politica din MAE (1995-19Untitled stire97), dupa care a fost numit ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in R. A. Egipt (1997 - 2001).

In 2001 a fost numit director al Directiei de Analiza, Sinteza si Comunicare din MAE; in aceasta postura a asigurat, printre altele, coordonarea activitatilor de resort ale MAE in contextul crizelor declansate de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 si ostilitatile din Afganistan si Irak.

In decembrie 2003 a fost numit ambasador extraordinar si plenipotentiar, Reprezentant Permanent al Romaniei la Oficiul Natiunilor Unite de la Geneva si la alte organizatii internationale cu sediul in Elvetia. Intre 19 iunie 2007 si 18 iunie 2008 a detinut functia de Presedinte al Consiliului Drepturilor Omului - organism specializat in aceasta materie, infiintat in cadrul ONU in 2006.

Este doctor in stiinte politice-relatii internationale al Scolii Nationale pentru Studii Politice si Administrative, sustinindu-si dizertatia pe tema democratizarii in Orientul Mijlociu Extins. In 1999 a fost distins cu Ordinul Serviciul Credincios, in grad de ofiter, iar in 2003 a primit Premiul MAE pentru diplomatie inventiva - 2002.

Inaintea trimiteri in misiune la Beijing, Romulus-Doru Costea a fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe. Este casatorit si are un copil.

×