Dupa Dennis, Rita si Katrina, inca un uragan cu nume de femeie, Wilma, si intensitate 4, ameninta Cuba si Mexicul. In cateva zile, daca nu-si schimba traseul, Wilma ar putea ajunge si in Statele Unite.
Cuba si estul Mexicului se pregateau ieri intens pentru a face fata uraganului Wilma, care se indrepta spre aceasta regiune cu rafale de vant ce ajungeau la viteza de 250 de kilometri pe ora si chiar mai mult, potrivit Centrului american al uraganelor (NHC) din Miami, Florida. Wilma a slabit usor in intensitate in noaptea de miercuri spre joi, devenind uragan de categoria 4 pe scara Saffir-Simpson. Cu toate acestea, specialistii sustin ca ramane in continuare extrem de periculos. "Uraganul ar putea sa creasca din nou in intensitate inainte de a se apropia de Yucatan, vineri dimineata", a avertizat NHC. TRASEU. Wilma s-a transformat in mai putin de 24 de ore din furtuna tropicala in uragan de categoria 5, pentru ca apoi sa-si piarda putin din intensitate. Ciclonul isi urmeaza traseul spre Peninsula Yucatan, din estul Mexicului, si spre Cuba, unde autoritatile au procedat deja la evacuarea a 235.000 de persoane. Wilma se afla la o distanta de 380 de kilometri sud-est de Cozumel, Mexic, si se deplasa in directia vest-nord-vest. Potrivit previziunilor specialistilor, astazi uraganul va avansa brusc spre nord-est, spre extremitatea vestica a Cubei. MASURI. In Mexic, autoritatile se pregatesc de cateva zile pentru momentul in care ciclonul va ajunge pe teritoriul lor. A fost emis un ordin de evacuare pentru zona hoteliera Cancun, unde sunt gazduiti 33.300 de turisti, insulele Mujeres si Holbox si laguna Punta Allen, aflata la o suta de kilometri la sud. Cei 70.000 de turisti din regiunea Cancun au fost indemnati sa se intoarca in tarile lor de origine. ALTE EVACUARI. Nici in Cuba, autoritatile nu stau cu mainile in san. Miercuri au fost evacuate 235.000 de persoane din provincia Pinar del Rio, din extremitatea vestica a tarii, cea mai amenintata. Alte 10.000 de persoane au fost evacuate din zonele ce risca sa fie inundate sau afectate de alunecari de teren in provinciile Granma, Santiago de Cuba si Guantanamo, unde a inceput sa ploua puternic inca de marti, din cauza apropierii uraganului. Wilma ar urma sa aduca precipitatii care vor depasi 600 de litri pe metru patrat in regiunile muntoase din Cuba, aproape 400 de litri pe metru patrat in Jamaica si circa 300 de litri pe metru patrat in Yucatan si Honduras.Citește pe Antena3.ro
IMPREVIZIBIL
|
Cu o presiune atmosferica minima de 882 milimetri coloana de mercur - cea mai scazuta intregistrata vreodata - Wilma, catalogat, miercuri, ca uragan de categoria 5, este considerat cel mai puternic ciclon inregistrat vreodata in Oceanul Atlantic. Marti seara, Wilma era o banala furtuna tropicala. In numai sase ore, a devenit un ciclon de categoria cinci, cu rafale de vant de 280 kilometri pe ora. Tocmai aceasta imprevizibilitate a uraganelor este cea mai mare problema a cercetatorilor. Desi acestia pot cu usurinta sa explice modul de formare a furtunilor tropicale, tot ei recunosc ca este mult mai dificil sa formuleze previziuni viabile in legatura cu intensitatea uraganelor. Sunt foarte multi factori care determina categoria uraganului. Totul depinde atat de temperatura oceanului la suprafata si in adancime, cat si de umiditatea aerului, de curentii de aer, acestea fiind doar o parte a elementelor luate in calcul.
|