John Kerry, secretarul de stat american, se întâlneşte la Roma cu liderul rebelilor sirieni, în timp ce Statele Unite se pregăteşc să îşi mărească sprijinul faţă de aceştia, relatează BBC.
Kerry participă la o adunarea a "Prietenii Siriei" un grup format din reprezentanţi ai naţiunilor care sprijină opoziţia siriană.
Secretarul de stat este aşteptat să anunţe creşterea ajutorului "non-letal" pentru rebeli.
Naţiunile Unite estimează că în Siria au murit 70.000 de oameni de la izbucnirea conflictului în 2011.
Reprezentantul american a declarat că SUA doreşte "o accelerare a tranziţiei politice" în Siria.
Coaliţia Naţională Siriană (CNS), principalul opozant din această ţară, a ameninţat iniţial că va boicota întâlnirea de la Roma din cauza "tăcerii lumii" faţă de violenţele din ţara lor.
Până la urmă au fost de acord să participe după ce SUA şi Marea Britaniei au indicat că se vor face promisiuni clare. Mărirea ajutorului este asteptat să consiste hrană şi ajutor medical, pentru zonele controlate de rebeli.
Ajutorul ar putea să includă şi antrenamente, vehicule blindate şi echipament optic performant, a declarat un înalt oficial american pentru New York TImes.
Administraţia de la Casa Albă a declarat limpede că nu doreşte să aprovizioneze rebelii cu armament cu toate că rebelii asta îşi doresc.
Între timp, preşedintele francez se află la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin despre problema siriană.
Rusia este un aliat cheie al preşedintelui Assad, aceasta aprovizionând Siria cu armament şi blocând toate rezoluţiile Naţiunilor Unite îndreptate împotriva lui preşedintelui de la Damasc.
Pe de altă parte ruşii încurajează guvernul sirian să poarte discuţii directe cu opoziţia şi chiar s-au oferit să găzduiască eventualele negocieri la Moscova.
Înaintea întâlnirii preşedintelui Hollande a declarat, înaintea întâlnirii cu Putin, că preşedintele rus are un rol crucial în efortul găsirii unei soluţii politice în acest conflict.
"Trebuie în sfârşit să începem procesul dialogului politic în Siria" a delcarat Hollande pentru postul de radio Eco Moscova.
"De atitudinea domnului Putin vor depinde multe" a mai spus preşedintele francez.
Puterile vestice spun că o parte din soluţia politică este ca Assad să plece de la putere dar Rusia nu aprobă acest lucru.
În contrast cu lentrorea eforturilor diplomatice de a pune capăt conflictului, luptele dintre cele două tabere au escaladat provocând grave consecinţe umanitare.
Comisarul pentru refugiaţi din cadrul Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat că în fiecare săptămână 40.000 de sirieni fug din ţară iar numărul total de refugiaţi înregistraţi se apropie de un milion de oameni.
Trei sfeturi dintre refugiaţi sunt femei şi copii, mulţi dintre aceştia nu mai au familii şi cei mai mulţi au pierdut totul.